Versailles – Cel mai vestit palat din lume

Numele “Versailles” nu este asociat doar cu un palat impresionant. De exemplu, in limba poloneza, acest cuvant inseamna comportament elegant, bune maniere si respectarea etichetei sociale.

O capodopera arhitecturala

Palatul este o combinatie extraordinara de lux baroc si armonie clasica. Proiectat de arhitectii Louis le Vau si Jules Hardouin-Mansart, a fost extins prin adaugarea unor aripi in jurul Curtii Ministrilor, a Curtii Regale si a Curtii de Marmura. Apartamentele regelui si reginei erau situate in jurul Curtii Regale.

Cladirea are doua etaje si o mansarda, iar fatada catre gradina, cu o lungime de 640 m, este considerata cea mai frumoasa parte a complexului. In partea centrala este situata superba Sala  a Oglinzilor (72 m lungime, 10 m latime si 13 m inaltime), cu 17 ferestre mari si 17 oglinzi asezate pe peretele opus.

Aceasta sala a fost folosita pentru baluri extravagante si, de asemenea, aici a fost semnat Tratatul de la Versailles, prin care s-a incheiat Primul Razboi Mondial.

Un muzeu imens

Revolutia franceza a avut rezultate devastatoare pentru Versailles, dar peretii au fost doar usor deteriorati. Regele Louis-Philippe il salveaza de la uitare. El finanteaza renivarea si, in 1837, deschide, in apartamentele fostilor curteni in aripa de sud, un muzeu de istorie a Frantei.

Una dintre cele mai interesante sectiuni ale palatului este Capela Regala (al carui etaj superior era rezervat pentru familia regala) – ultima constructie spectaculoasa din vremea lui Ludovic al XIV-lea.

La fel, in aripa de nord se afla teatrul de opera, deschis in 1770, pentru a sarbatori casatoria lui Ludovic al XIV-lea cu Maria Antoaneta. In partea centrala a complexului sunt situate dormitoarele regelui (acolo unde a murit Ludovic al XIV-lea) si ale reginei.

Gradinile Versailles

Gradinile  sunt renumite pentru frumusetea lor. In 1960, Andre Le Notre le-a proiectat in cel mai put stil frantuzesc: plante perfect taiate, alei simetrice si apa din abundenta.

Gradinile s-au dovedit a fi atat de monumentale, incat palatul a trebuit sa fie extins pentru a se armoniza cu ele. In partea centrala a parcului se afla Aleea Regala, care leaga bazinele inconjurate de sculpturi din marmura de Grand

Canal, lung de 1.562 m. Pe latura de sud a fost construita o orangerie care adaposteste, pe timpul iernii, plante semi-tropicale.

Trianonul

La marginea parcului, departe de resedinta preincipala, se afla Marele Trianon – un complex cu doua palate si gradini. El a fost construit in perioada 1687-1688 de Ludovic al XIV-lea, care il folosea pentru intalnirile cu amanta lui.

Petit Trianon (Micul Trianon), construit in 1762-1768, este locul unde Ludovic al XIV-lea si-a fost petrecut ultimii ani din viata.

Mai tarziu, acesta a fost adoptat de Maria Antoaneta, sotia lui Ludovic al XIV-lea, care l-a inclus, in perioada 1782-1786, intr-un loc de retragere construit in stil rustic, special pentru ea, numit “Catunul Reginei”.

Versailles – Orasul

Orasul a fost creat pentru a raspunde cerintelor celor din palat. In 1873, aici se semneaza Tratatul care pune capat razboiului anglo-francez.Prin acest tratat, Marea Britanie a recunoscut independenta Statelor Unite.

In timpul razboiului franco-prusac, Otto von Bismarck isi stabileste statul major la Versailles (1870), si, un an mai tarziu, proclama aici Imperiul German.

Orasul sta in umbra palatului, dar are cateva monumente istorice interesante, cum ar fi biserica Notre Damme si Marie Grajduri,ambele proiectate de Hardouin-Mansart, in sec. XVII, precum si catedrala Sfantul Ludovic (sec. XVIII).

Igiena la Versailles: In sec. XVII se credea ca imbaierea nu este sanatoasa, asadar curtenii evitau apa si mirosurile neplacute cu parfum.

Palatul nu a fost prevazut cu toalete, locuitorii sai folosind diverse locatii ce le veneau la indemana: peretii, podeaua, semineele. Numai regele avea un servitor care ii ducea oala de noapte.

5 lucruri fascinante:

  • In fiecare an, palatul de la Versailles, este vizitat de 6 milioane de turisti, cam tot atatia cati viziteaza toata Romania.
    Regele Ludovic al XIV-lea obisnuia sa organizeze petreceri pe apa, pe lacul artificial Grand Canal.
  • Curtenii nu bateau la usa regelui, ci zgariau cu unghia degetului mic de la mana stanga. Multi dinre ei isi lasau unghia sa creasca numai in acest scop.
  • Regele vizita dormitorul reginei insotit de o suita numeroasa, care asista la intalnirile sale intime. Maria Antoaneta a refuzat sa respecte eticheta regala si a preferat sa se intalneasca cu Ludovic al XIV-lea in apartamentele ei secrete.
  • Dupa Revolutia Franceza, palatul a fost pradat. Astazi, sarcinile directorului palatului includ depistarea si achizitionarea mobilierului original in cadrul licitatiilor de antichitati.