Venetia – La Serenissima – Orasul Seninatati

In jurul Pietei San Marco

De secole, Piata San Marco a fost inima Venetiei. La capatul de est se afla biserica Sf. Marco si in fata sa se afla Clopotnita (Campanila) San Marco (98,6 m). De sus puteti admira privelistea ametitoare a orasului.

Il piu bel salone del mondo “Cel mai frumos salon din lume” este descrierea italienilor pentru Piata San Marco. Aici au avut loc paradele ceremonial in cinstea dogilor noi alesi.

Acesta este locul unor festivitati religioase traditionale spectaculoase, ceremonii oficiale, festivaluri populare, precum si al distractiei nebune din timpul Carnavalului de la Venetia. Mii de turisti din toata lumea viziteaza zilnic piata.

Biserica San Marco

Aceasta este cea mai somptuoasa din cele cateva sute de biserici din Venetia, a carei constructive a durat 200 de ani. Biserica a fost impodobita cu minunate comori aduse din tarile supuse. In sec. XIII, patru statui ecvestre placate cu aur, de la o cvadriga greceasca, aduse de la Constantinopol, au fost asezate peste galleria din arcada centrala. In sec. XIV, ajururi din Marmora elaborate, lucrate in stil gotic, au fost adaugate in partea de sus a bisericii.

In timp, locul a devenit o fascinanta galerie de arta si un symbol al istoriri bogate a Venetiei, combinand arta orientului cu cea a occidentului – traditia bizantina cu stilul gotic European, monumentalul cu eleganta sofisticaata, aerul romantic al calatoriilor indepartate cu victoriile spectaculoase.

Torre dell’Orologio

In partea de nord a pietei se afla cladirea Procuratie Vecchie de la inceputul sec. XVI, sediu a numeroase institutii municipal. Langa ea se afla Torre dell’Orologio – Turnul cu Ceas. Cadranul ceasului prezinta fazele lunii, sistemul solar cu semnele zodiacale si un calendar.

Partea superioara a turnului prezinta leul de aur al Sfantului Marcu pe un fundal de stele, iar la nivelul superior doi mauri imensi turnati in bronz lovesc clopotul la fiecare ora.

6 lucruri fascinante

 • 1. Conform legendei, Sf Marcu a ajuns aici datorita unei furtuni, iar un inger i-a spus in vis ca aici isi va gasi linistea.
 • 2. Doi negustori venetieiau furat trupul Sfantului Marcu din Alexandria pentru a-l ingropa in biserica San Marco.
 • 3. Una din cele mai proeminente figure din istoria orasului a fost negustorul venetian Marco Polo, care a ajuns in China pe Drumul Matasii.
 • 4. Cand Papa Iulian al II-lea a unit fortele catolice europene impotriva Venetiei, republica a fost infranta, dar ulterior a semnat tratate de pace cu toti dusmanii sai.
 • 5. In Palatul Dogelui, a existat o “gura a leului”, unde cetatenii puteau introduce informatii cu privire la altii, iar autoritatile le analizau cu atentie.
 • 6. Palatul Dogelui este legat de inchisoare prin Podul Suspinelor, ce traverseaza un canal. Acesta permitea condamnatilor sa arunce o ultima privire spre cer, suspinand dupa libertate.

Spre Piazzetta

La marginea vestica a pietei se afla aripa neoclasica Ala Napoleonica, cu o colectie impresionanta de tablouri ale maestrilor venetieni. Spre sud se afla fatada renascentista a Procuratie Nouve, un palat regal de pe vremea lui Napoleon.

In directia lagunei, piata se invecineaza cu Piazzetta, inconjurata de fatadele Palatului Dogelui si de Libreria, o biblioteca cu o imensa colonada cu doi stalpi. Construita intr-o laguna, pe mici insule mlastinoase consolidate cu mii de stalpi de lemn, Venetia a devenit o putere medieval si unul din principalele centre comerciale mediteraneene.

Ulterior republica independent cu o istorie de o mie de ani, s-a dezvoltat devenind o metropola cu arhitectura, cultura si viata artistica uluitoare. Locuitorii sai au numit-o “La Serenissima” – orasul seninatatii.

Stiati ca?
Orasul gazduieste multe evenimente interesante si festivaluri foarte populare, cum ar fi regatta Canal Grande (in prima duminica din septembrie), cand gondolele din toate cartierele orasului intra in competitive

Pericol de moarte

Aqua alta nu inseamna doar intreruperea vietii de zi cu zi, dar in primul rand reprezinta o amenintare a acestui loc unic. Cand sirenele pornesc dimineata, locuitorii stiu ca trebuie sa se pregateasca pentru inundatii.

Zonele mai joase sunt in cel mai mare pericol, cum ar fi Piata San Marco, la doar 42 cm peste nivelul fluxului mediu. Aceasta piata unica este inundata frecvent – in noiembrie 2008 a fost acoperita de 80 cm de apa, iar in noiembrie 1966 a fost sub 2 m de apa.

Apa poluata a marii patrunde in etajele inferioare ale cladirilor istorice inestimabule, provocand erodarea peretilor se dezvoltarea mucegaiului si a ciupercilor. Din 1930, numarul locuitorilor permanenti ai Venetiei a scazut de aproape 3 ori, in timp ce numarul turistilor a crescut substantial.

Conform predictiilorbmultor climatologi, incalzirea global ava determina cresterea in continuare a nivelului marilor si oceanelor, iar atentia se va concentra si mai mult pe Venetia, aflata in apele unei lagune.

Locuri de vizitat

 • Merceria – principal strada a orasului, cu cele mai elegante expozitii si magazine, intre Piata San Marco si Rialto.
 • Accademia Di Belle Arti – 28 de Sali cu picture venetiene (Giorgione, Carpaccio, Titian, Veronese, Tintoretto, Tiepolo, Guardi si altii).
 • Cladirea Fondaco dei Tedeschi – a fost han german, acum principalul oficiu postal.
 • Murano – o insula din apropiere, faimoasa in lume pentru sticla produsa aici inca din sec. XIII; aici functioneaza inca ateliere de familie.
 • Burano – o insula intr-una din cele mai frumoase zone ale lagunei, cu cladiri pitoresti si faimoasa pentru traditiile de producer a dantelei, pastrate si azi (include o scoala de dantelarie si un muzeu).
 • Lido – o insulita plina de hoteluri de lux, numita si Venice Beach. Gazduieste faimosul festival de Film de la Venetia, cu prestigioasele sale premii “Leul de Aur”.

De vizitat in Venetia

De secole, Piata San Marco a fost inima Venetiei. La capatul de est se afla biserica Sf. Marco si in fata sa se afla
Clopotnita (Campanila) San Marco (98,6 m). De sus puteti admira privelistea ametitoare a orasului.