Valea Prahovei

Valea Prahovei atrage turistii datorita peisajelor sale montane pitoresti, padurilor salbatice din Carpati, reperelor istorice fascinante si infracstructurii complexe pentru sporturi de iarna.

Un sanctuar in munti

Manastirea Sinaia (numita dupa muntele Sinai, locul unde Moise si poporul sau au primit Tablele Legii de la Dumnezeu) este cel mai important centru religios de pe Valea Prahovei. Fondatorul manastirii, printul Mihail Cantacuzino, a decis sa o construiasca in timpul unui pelerinaj catre Pmantul Sfant.

Initial, structura urma sa gazduiasca doar 12 calugari, cu toate acestea, numarul lor a crescut constant de-a lungul secolelor (desi in prezent este de 13).

Inconjurata de ziduri masive, manastirea a oferit adapost populatiei locale in perioada razboaielor. Constructiile complexului includ doua magnifice lacasuri de cult in stil bizantin: Biserica Veche si Biserica Mare.

Cladirile contin pereti cu picturi pline de culoare si mozaicuri care ilustreaza scene din Biblie si personalitati istorice importante ale Romaniei cum ar fi fondatorul manastirii, printul Mihail Cantacuzino, Regele Carol I, sotia sa Elisabeta si fiica lor, printesa Maria, care a murit cand era copil.

Date generale

  • Numele romanesc – Valea Prahovei
  • Localizare – Romania, Judetele Brasov, Prahova, Ilfov
  • Raul – Prahova
  • Lungimea raului – 183 km
  • Suprafata bazinului Raului Prahova – 3740 km patrati
  • Lanturile muntoase – Baiu si Bucegi
  • Lux regal pe Valea Prahovei

Peles si Pelisor sunt doua castele fascinante care troneaza deasupra vaii la Sinaia, dar au foarte putin in comun cu fortaretele din Carpati carea pazeau regiunea in trecut.

Cele doua castele au fost construite din ordinul Regelui Carol I de Hohenzollern al Romaniei, care a fost fascinat de Valea Prahovei dupa ce a vizitat manastirea locala.

Constructia castelului Peles a durat 10 ani. Pelisor, situat putin mai jos, a fost construit de rege pentru nepotul si mostenitorul sau, printul Ferdinand. Ambele castele ne duc cu gandul la palatele din povesti.

Fiecare din acestea contine colectii vaste de opere de arta (care includ portrete ale conducatorilor Romaniei) arme, covoare orientale, mobilier si tacamuri. Constructiile sunt inconjurate de gradini magnifice cu statui si fantani din marmura.

Pe jos si pe schiuri

Regele Carol obisnuia sa isi petreaca fiecare vara la castelul Peles, dar nu era singura persoana fascinata de zona. Multi entuziasti ai peisajelor frumoase si drumetiilor iau calcat pe urme.

Datorita decorului pitoresc si al locatiei accesibile la mai putin de 100 km de Bucuresti), Valea Prahovei reprezinta una din cele mai populare regiuni turistice din Romania.

Cele mai mari statiuni (Sinaia, Predeal, Busteni si Azuga) sunt pline de turisti tot anul: vara atrag numerosi drumeti care doresc sa faca un tur al traseelor montane, iar iarna ofera facilitati de cazare pentru multimea de schiori.

Sunt peste o duzina de partii cu diferite grade de dificultate, iar sezonul de schi dureaza din decembrie pana in martie.

Stiati ca?
La inceputul sec. XX, Valea Prahovei a devenit foarte populara in randul elitei artistice si literare a tarii.

Orasul Campina a fost caminul pictorului impresionist Nicolae Grigorescu (1838-1907) si al scriitorului si istoricului Bogdan Petriceicu Hasdeu (1838-1907) care a cautat consolare in peisajele regiunii, dupa moartea iubitei sale fiice.

Casele celor doua personalitati adapostesc in prezent muzee dedicate vietii si realizarilor acestora.

Aurul Negru al Prahovei

Romania detine unul din cele mai bogate depozite de petrol din Europa. Inainte de al II-lea Razboi Mondial, tara extragea peste 7.000.000 de tone anual, fiind al doilea producator din Europa si al saptelea din lume. Astazi, petrolul care se extrage acopera doar jumatate din nevoile tarii.

Regiunea Prahova este unul din centrele de rafinare a petrolului din Romania. Cea mai mare rafinarie din tara este situata langa Ploiesti. Orasul in sine gazduiesteMuzeul Petrolului, dedicat istoriei industriei romanesti a petrolului.

Expozitiile includ unelte vechi de o suta de ani, folosite pentru a extrage “aurul negru“, o colectie de harti si documente geologice, modele de puturi de petrol si fotografii vechi.

Locuri de vizitat

 • Sinaia, “Perla Carpatilor”, este una din cele mai frumoase statiuni de pe Valea Prahovei. Orasul este situat la picioarele a doua castele; aici se afla o frumoasa manastire si vile elegante construite la sf. Sec. XIX.
 • Orasul Busteni de la poalele Muntelui Craiman, este un punct de plecare in excursii catre Vraful Omu sau catre formatiunile muntoase de stanca Sfinxul si Babele. Intre atractiile oferite de Busteni este si o biserica din piatra construita in 1889.

O granita carpatica

Izvorul Raului Prahova se afla sub trecatoarea Predeal, in Muntii Bucegi. Raul apartine bazinul hidrografic al Marii Negre. Curge in directia sud-est, parcurgand o distanta de 183 km pana ajunge la confluenta cu Raul Ialomita.

Valea Prahovei reprezinta o granita intre Carpatii Orientali si Carpatii Meridionali.

Valea este situata la vest de Muntii Baiului, care au o inaltime medie de 1.100 m deasupra nivelului marii, si la est fata de pantele abrupte ale Muntilor Bucegi (unde cel mai inalt varf are mai mult de 2.000 m deasupra nivelului marii).

Stiati ca?
Dacii credeau ca Muntii Bucegi sunt un loc sfant locuit de zeul Zalmoxis, care traia intr-o pestera in muntele mitic Kogainon.

O vale verde

Muntii din jurul Vaii Prahovei sunt acoperiti de paduri mixte formate in principal din molizi, fagi si brazi. Padurile sunt o ramasita a padurii seculare de fag din Carpati, care ocupa candva cea mai mare parte a teritoriului.

Copacii cresc pana la o altitudine de 1.400-1.500 m deasupra nivelului marii. Vegetatia din zonele mai inalte ale Muntilor Bucegi este formata din pasuni alpine.

Cele mai comune plante din acest ecosistem includ gentiana galbena, floarea de colt si angelica de gradina.

Pantele montane acoperite de padure adapostesc mamifere de prada precum ursi, lupi, pisici salbatice si rasi.

Muntii Bucegi sunt locuiti si de capre de munte. Mediul natural al muntilor Baiului (cunoscuti si sub denumirea de Muntii Garbova) este mai putin diversificat.

Multi din copacii de aici au fost taiati pentru cherestea si pentru a crea pasuni pentru bovine.

5 lucruri fascinante

 • Clopotul din Clopotnita Manastirii Sinaia, cu o greutate de 1.700 kg, a fost adus de la Turnul Coltei din Bucuresti, distrus intr-un cutremur.
 • Adapostul montan de pe Varful Omu, cel mai inalt varf din Bucegi (2.514 m peste nivelul marii), este adapostul de la cea mai mare inaltime din Muntii Carpati.
 • Prima rafinarie de petrol din lume este cea de la Ploiesti.
 • Manastirea Sinaia detine carti nepretuite adunate de familia Cantacuzino, precum si prima Biblie scrisa in limba romana.
 • Valea Prahovei este una din regiunile viticole ale Romaniei. Localnicii produc de regula vinuri seci – rosu si alb.