Tsarevets – Tronul Conducatorilor Bulgariei

Tsarevets, Capitala celei de-a doua natiuni bulgare: cand in anul 1185 revolta condusa de Petru IV si Ivan Asen I a condus la caderea dominatiei bizantine, s-a decis construirea unei noi capitale pentru Bulgaria renascuta, pe trei dealuri antice, intre meandrele raului Yantra.

Tronul conducatorilor Bulgariei

Asezarea protobulgara pe dealul Tsarevets dateaza din secolul IX, iar in secolul XII s-a construit fortareata. Zidurile groase de 3,6 m inconjurate de stanci inaccesibile au aparat tronul conducatorilor bulgari.

Doar trei porti asigurau intrarea in citadela, din care doua au fost pastrate. In partile centrale ale varfului dealului exista ruine ale palatului, care a fost un bastion de sine statator, cu doua turnuri si doua porti de intrare.

Resedinta regelui, impreuna cu sala tronului si capela St. Petka a palatului ocupau 4.872 mp.

Catedrala patriarhala

In secolul XII, atat Catedrala Patriarhala Sfanta Inaltare a Domnului cat si cladirea sa adiacenta, care a constituit sediul Patriarhiei bulgare, au fost construite pe locul unei biserici bizantine din secolul VI.

Resedinta patriarhilor bulgari a fost o cladire fortificata cu doua turnuri de aparare, af;lata pe cea mai inalta portiune a dealului, deasupra palatului regal. Intreaga suprafata a complexului totaliza 3000 mp.

Catedrala Patriarhala cu trei nave dispune de o absida tripla si respecta designul traditional bizantin al crucii in patrat. Catedrala include doua nartice (pronaos), o clopotnita si doua alte incaperi legate de zidul sudic al bisericii.

Cand biserica a fost renovata in 1981, artistul Teofan Sokerov, a pictat din nou interiorul, evocand intr-un stil modern momentele cheie ale istoriei medievale bulgare.

Datorita prezentei acestor picturi, biserica nu a fost niciodata resfintita.

Turnul lui Baldwin

Actualul turn a fost reconstruit in anii 1930 de arhitectul Aleksander Rashenov, pe locul turnurilor medievale cinservate. Conform legendei, imparatul latin Baldwin I al Flandrei a murit aici, ucis de tarul Caloian.

Baldwin a incercat sa subjuge bulgarii, dar a fost capturat de Caloian in urma bataliei de la Adrianopole in 1205.

Baldwin a fost tinut prizonier intr-un turn al fortaretei ca trofeu de razboi pana la moarte. Conform istoriografului contemporan George Acroplites, craniul lui Baldwin a fost transformat de Caloian in cupa de baut.

Locuri de vizitat

  • Dealul Trapezita – locul unde se afla Biserica Sf. Dumitru din Salonic si unde intre 1186 si 1230 au fost incoronati tarii Bulgariei.
  • Sveta Gora – al treilea deal din Veliko Tarnovo, in prezent sediul unei universitati, candva impanzit de biserici si manastiri.
  • Orasul Vechi – cu bisericile sale vechi, muzee si case ale negustorilor.

5 lucruri fascinante:

  • Arheologii au descoperit pe Tsarevets ruinele a 370 de case, 22 de biserici si 4 manastiri.
    Sf. Sava a murit in Veliko Tarnovo si a fost inmormantat in Biserica celor 40 de Mucenici. Moastele sale au revenit in Serbia in 1237.
  • Tarul Caloian a fost incoronat rege al Bulgariei in cadrul unei ceremonii romano-catolice, Incoronarea a fost realizata de Episcopul Leon, legat al Papei Inocentiu III.
  •  Constitutia Veliko Tarnovo din 1879 a fost una din cele mai democratice ale secolului XIX. Constitutia actuala a fost ratificata in 1990, in aceeasi camera ca si predecesoarea sa.
    Numele Tarnovo deriva din termenul slav pentru spin.