Salina Wieliczka – O lume subterana misterioasa

Despre Salina Wieliczka – Sarea, uneori numita “aur alb” , a fost intotdeauna foarte apreciata. Cercetarile arheologice indica faptul ca oamenii au cautat si extras sare cel putin de cateva mii de ani.

Cum a fost descoperita sarea din Salina Wieliczka ?

Conform legendei, printesa maghiara Kinga, care mai tarziu s-a casatorit cu printul Boleslaw al IV-lea, a primit o salina de la tatal ei. Si-a aruncat inelul de logodna in ea, iar inelul a calatorit miraculos pana in Wieliczka.

Cand, servitorii regelui au pornit in cautarea inelului, au gasit aceste depozite subterane de sare. Adevarul este probabil mai prozaic. Inainte de descoperirea depozitelor subterane de sare, sarea era obtinuta prin evaporarea apei din izvoarele sarate.

In timp ce sapau fantani de apa sarata, muncitorii au gasit probabil sarea aflata la adancime mai mica.

Salina WieliczkaDate generale

 • Data infiintarii – secolul XIII
 • Localizare – circa 15 km de Cracovia
 • Lungime totala a galeriilor – circa 300 km
 • Numar de Sali – 2040
 • Numar de puturi – 9
 • Adancime puturi – pana la 327 m

O mare afacere medievala

Inca din secolul XIV, salinele din regiunea Cracoviei au devenit o afacere imensa, aducand profituri mari casei regale. S-a estimate ca in timpul acestei perioade, minele, si in special cea din Wieliczka, a generat o treime din veniturile statului.

Comertul profitabil cu sare era sufficient pentru a satisface toate nevoile financiare ale curtii regale si, in plus, pentru a acoperi costurile de intretinere pentru zeci de cetati fortificate.

Interesant este ca Academia din Cracovia (acum Universitatea Jagiellona) a fost finantata de Cazimir cel Mare chiar cu banii incasati din vanzarea sari. In sec. XVI mina Wieliczka a devenit una dintre cele mai mari intreprinderi din Europa.

Pe langa mineri, erau angajati o multime de alti muncitori, asigurandu-se astfel bunul mers al imensei exploatari. Mina oferea chiar si facilitate rudimentare de asistenta sociala si ingrijire medicala.

Stiati ca?
Aerul din mina este caracterizat printr-o diversitate extreme de bogata de microelemente, un nivel ridicat de umiditate, puritate bacteriologica si absenta agentilor de poluare. Atat microclimatul unic, cat si apa sarata, au proprietati medicale.

Acest lucru a fost utilizat in secolul XIX si a condos la infiintarea unui centru de sanatate in Wieliczka.

Acum, mina gazduieste un centru medical si de reabilitare, care, prin aplicarea metodelor moderne combinate cu proprietatile benefice ale microclimatului, trateaza afectiuni legate de aparatul respirator.

Gazul metan letal

Un proces natural in minele subterane este amestecarea aerului cu gazul metan eliberat de roci. In anumite proportii, amestecul poate avea proprietati explosive. In trecut, aceste fenomene nu erau explicate si, pentru a inrautati lucrurile, minerii utilizau torte in scopul iluminarii.

Nu este greu de imaginat ca adesea apareau accidente mortale. In incercarea de a preveni asemenea accidente, mineri special instruiti, imbracati in haine umede, se tarau pana jos purtand torte aprinse, arzand astfel gazul metan adunat in sectiunile superioare. Bineinteles, era o munca extreme de periculoasa.

Inca plina de viata

Extractia de sare a fost oprita in 196, dar mina Wieliczka este inca plina de viata. In afara miilor de vizitatori, gazduieste circa 300 de evenimente anual, incluzand conferinte, baluri, receptii si concerte.

Mina are zone adecvate ocaziilor speciale, precum si facilitati excelente de catering, fiind un loc cu adevarat unic.

Stiati ca?
Mina de sare Wieliczka ilustreaza toate etapele dezvoltarii tehnologiei din Evul Mediu si pana in sec. XX.

Este singura mina din lume care a functionat continuu 700 de ani.

Sub dominatie austriaca

Dupa prima impartire a Poloniei, mina de sare Wieliczka a fost preluata de austrieci. Noua administratie a modernizat-o, ceea ce a condos la o productivitate crescuta si profituri mai mari.

Austriecii au introdus multe inovatii tehnologice in minerit, cele mai importante fiind praful de pusca, forajul pmneumatic, transportul pe sine, un motor cu aburi si o moara de sare.

Langa mina s-a construit o centrala electrica, s-a deschis primul traseu turistic, cu multe atractii, si a fost publicat primul ghid pentru vizitatori.

Un simbol patriotic

In Polonia impartita, mina a devenit un simbol national pentru polonezi, dovedind fosta putere a tarii. Vizitarea ei era considerata un gest patriotic.

Atractii subterane

Un sistem de Sali de diferite dimensiuni si forme, galerii si puturi formeaza un peisaj subteran fantastic rezultat din extractia a circa 7,5 milioane m cubi de sare. Puteti vedea expozitii de unelte, echipamente, structuri tehnice si relicve legate de extractia de sare.

Acolo se afla si capele sapate in sare, statui, sculpturi si alte opera de arta. Diverse forme de stalactite, stalagmite si cristale de sare contribuie la frumusetea acestui loc. Toate acestea confera minei valoare stiintifica, istorica si artistica.

Productia de sare in lume

Statele Unite si China, alaturi de Canada si Germania sunt cei mai mari producatori de sare. Cele mai mari saline din lume se afla in Ontario, Canada si in regiunea Namak Koh din Punjab, Pakistan.

Sarea bruta se poate obtine spaland sarea cu apa si extragand saramura sau prin excavarea sari in forma solida (metoda uscata)

Cum s-au format depozitele de sare din SALINA WIELICZKA?

Acum circa 15 milioane de ani, regiunea Podkarpacie era acoperita cu ape sarate calde.

Clima calda a favorizat evaporarea rapida a apei din lagunele si golfurile cu adancime mica, iar sarea din apa a inceput sa se depuna. In timp ce Carpatii au aparut in sud, zona cu depozite de sare a fost si ea afectata de miscarile de formare a muntilor.

Datorita proceselor tectonice intense, depozitele au o structura geologica complexa.

5 lucruri fascinante din SALINA WIELICZKA

 • Wieliczka este cea mai vizitata mina, cu peste 1 milion de vizitatori anual.
 • Mina are singurul restaurant subteran din lume aflat la 125 m sub pamant. Acolo mai exista magazine de suveniruri, un oficiu postal, un laborator foto si un chiosc cu acces la internet.
 • Cea mai mare sala deschisa publicului are o suprafata de 1000 mp si este inalta cat sa cuprinda o cladire cu 8 etaje.
 • Temperatura aerului in salina este constanta: – 14 grade C tot anul.
 • Mina contine lacuri cu apa sarata de pana la 9 m adancime. Un litru de apa din ele contine circa 320 g sare.