Praga – Obiective turistice, ghid complet de calatorie

Locuri minunate de vizitat in Praga

Motto-ul Pragai – Praga caput rei publicae (Praga Capitala Republicii), ii subliniaza rolul dominant. Adesea este numit orasul celor o suta de turnuri, datorita arhitecturii sale magnifice. De fapt, chiar are mai multe turnuri, aproape cinci sute.

Norocul de pe Podul Carol.

Podul Carol este un loc ideal pentru plimbari, preferat de artisti care pun in scena spectacole improvizate pana tarziu in noapte. Are turnuri la ambele capete si este decorat cu 30 de statui in stil baroc din secolul XVIII care reprezinta sfinti, figuri biblice si istorice.

Printre ei este si Sf. John Nepomuk, aruncat in rau de Wenceslas al IV -lea cand a refuzat sa dezvaluie secretul spovedaniei reginei Sofia. Locul este marcat cu o cruce din bronz cu 5 stele, care a aparut pe vltava cand martirul sa inecat. Se spune ca aceasta cruce aduce noroc daca o atingi cu fiecare deget pe stea diferita.

Ceasul astronomic din Praga

Turnul Vechii Primarii (1338) contine Ceasul Orloj – o monstra extraordinara de arta si tehnologie din secolul XV. Legenda spune ca oficialii orasului l-au orbit pe contructor pentru a-l impiedica sa mai construiasca un ceas similar. Orloj arata Vechea Ora Germana (in numerale romane), Vechea Ora Ceha (in numerale gotice aurii) si ora astronomica (pe un cadrean cu calendar).

Este singurul ceas din lume care arata ora babiloniana (unde zilele tin de la rasarit la apus si sunt mai lungi vara). La fiecare ora intre 9 dimineata si 9 seara, figurile de pe ceas se misca, cu 12 apostoli care merg si un cocos care canta.

Coroana de aur si strada de aur.

Conform Guiness Book, sediul curtii regale Cehe este cel mai mare complex de castele medievale din lume. Include Catedrala Gotica a Sfantului Vitus, a carei constructie a durat cca. 600 de ani (1344-1929).
Capela Sfantului Wenceslas contine ramasitele sfantului patron si insemnele regale, incluzand un sceptru si un glob din secolul al – XVI -lea, precum si coroana regala a sfantului Wenceslas.
Coroana cantareste 2,5kg si este decorata cu 96 de pietre pretioase, inclusiv 6 safire si cel mai mare rubin realizat vreodata de un bijutier.

STIATI CA?
 Praga a tinut locul Vienei in filmul Amadeus si al Londrei in filmul From Hell. Azi s-au turnat scene din filme ca Mission Impossible, Casino Royale (seria James Bond) precum si Blade II 

Crucea cu safire, adaugata la incoronarea lui Carol al -IV- lea, contine un spin din coroana lui Hristos. Conform legendei, doar unsii lui Dumnezeu pot purta coroana; Orice uzurpator va fi pedepsit cu moartea. Aurarii si alchimistii  locuiau pe ulita de aur  (Zlata Ulicka), in complexul castelului.

Scarile de la numarul 12 duc sub turnul Dalibor, unde erau tinuti prizonierii. In 1917 in casa de la numarul 22 a locuit scriitorul Franz Kafka. Ulita de Aur este acum plina de galerii si magazine si atrage multimi de turisti.

6 Obiective turistice ce nu trebuie sa le ratezi

  • Vila lui Karl Emanuel Richter de pe domeniul Castelului Praga si podgoria sfantului Wenceslas.
  • Turnul Jindrisska, o copie a turnului original din secolul XVI, cu muzica celor 10 clopote si Muzeul Turnurilor din Praga cu fotografii si descrieri.
  • Casa Madonei Negre, cu Muzeul Cubismului Ceh si Grand Caffe Orient – o cafenea cubista.
  • Locul de pelerinaj Loreta avand drept model sfanta casa din Loreto in Italia, unde se gaseste carlionul, precum si tezaurul ce include un chivot cu diamante numit Soarele Pragai, decorat cu 6.222 de diamante.
  • Strada Regala (acum Str. Neruda) cu fiecare casa denumita dupa sculpturile sau picturile de la intrare
  • Klementinum – O fosta manastire iezuita ce gazduieste Biblioteca Nationala Ceha; turnul astronomic, construit in 1772, este utilizat pana azi pentru cercetari ale climei