Copenhaga – Un Vechi Port Comercial

Atractiile orasului Copenhaga

In ultima parte a sec. XVII si inceputul sec. XVIII, aristocratii din Copenhaga erau printre cei mai bogati din Europa, iar societatile comerciale daneze detineau agentii coloniale in intreaga lume. Multe monumente istorice din Copenhaga dateaza din aceasta perioada.

CopenhagaDate generale:

 • Numele danez: Kobenhavn
 • Tara: Danemarca
 • Regiunea: Hovedstaden
 • Suprafata: 88,25 km patrati
 • Populatia: 510.000 locuitori
 • Intemeiat: 1167

Patru palate din Copenhaga

Pe langa Palatul regal Christiansborg, orasul mai detine si Palatl Charlottenborg, care gazduieste de peste 200 de ani Academia Regala de Arte Frumoase, unde se organizeaza multe expozitii.

Apoi mai este Amalienborg – o resedinta regala baroca datand de la mijlocul sec. XVIII si sediul monarhului si al curtii pana azi.

In Parcul Regal se poate admira Palatul renascentist Rosenborg – resedinta de vara a regelui Christian al IV-lea, cu trei turnuri impunatoare. Astazi, cladirea detine un muzeu dedicat dinastiei regale.

In parcuri si gradini

Inghesuit intre santul citadelei si port, Langeline este cel mai popular bulevard din Copenhaga. De-a lungul digului orasului exista multe parcuri. In gradinile botanice se pot vizita: impresionanta sala a palmierilor, oranjeria si Muzeul de

Pietre si Minerale.

Nu departe, se afla un observator astronomic. Cu toate acestea nimic nu poate concura cu popularitatea parcului de distractii Tivoli, aflat intr-o alta parte a orasului.

Fondat in anul 1843, este vizitat de 4 milioane de persoane pe an. Faimoasa fabrica de bere Carlsberg poate fi vizitata. Excursia incepe cu o colectie de 70.000 de beri din intreaga lume.

Apoi, vizitatorii afla despre istoria berarilor danezi si diferite tehnici folosite pentru fabricarea berii. In cele din urma, acestia au ocazia sa guste unele din cele mai exotice marci de bere.

Zeita legendara Gefion din Copenhaga

Astfel zeita si-a transformat cei patru fii ai sai in boi si pe durata noptii a arat o mare parte a regatului, pe care a aruncat-o mai apoi in mare formand o insula. Scobitura creata astfel s-a umplut cu apa, ducand la formarea Lacului Wener, care se aseamana ca forma cu Zealand.

Stiati ca?

La intrarea in parcul Churchill, se afla impresionanta Fantana Gefion (1908), ce trimite la legenda crearii celei mai mari insule daneze., Zealand. Se spune ca Gefion, o zeita inteligenta, a trebuit sa obtina un teren pentru tatal ei, zeul Odin.
Regele suedez Gylfi i-a promis ca-i va da atat teren cat va putea ara intr-o zi si o noapte.

Locuri de vizitat

 • Copehanaga este capitala si cel mai mare oras din Danemarca. Situat in Stramtoarea Oresund, ce separa Danemarca de Suedia si leaga Marea Baltica de Marea Noordului, ocupa o zona depresionara de coasta si o parte din insula Amager, strabatuta de numeroase canale.
 • Orasul este centrul cultural si academic al Danemarcei. Aici puteti asculta comncerte de jazz in parc, puteti bea o cafea in biserica si vizita muzee de mare interes.
 • Christianborg, un palat regal construit la inceputurile sec. XX pe ruinele unei fortarete, acum sediu al parlamentului si guvernului danez.
 • Rundetarn, un turn din sec. XVII, candva observator astronomic, acum punct de observatie.
 • Borsen, o cladire a bursei din sec. XVII cu un turn ce are in varf patru cozi rasucite de dragoni.
 • Grundtvigs Kirke (1920-1940), o biserica imensa din caramida galbena.
 • Ny Carlsberg Glyptotek, o galerie fondata in anul 1897 de Carlsberg, cu o expozitie de arta antica si o gradina de iarna cu colectie de sculpturi si colectii impresionante.
 • Biserica Mantuitorului (Vor Frelser Kirke) din a doua parte a sec. XVII, cu 400 de trepte exterioare in spirala catre turn, de unde se poate admira o panorama superba a orasului.
 • Numeroase muzee. dedicate de exemplu sclptorului Bertel Thorvaldsen, scriitoarei Karen Blixen si Recordurilor Mondiale Guinness.