Colosseum – Simbolul Cetatii Eterne

Construit in decursul a opt ani, giganticul Amfiteatru Flavian, numit ulterior Colosseum, este printer cele mai frumoase constructii din oras.

Castigarea poporului

Daca un imparat dorea sa castige recunostinta si bunavointa cetatenilor Romei, acesta construia un circ, urmand principiul panem et circenses (paine si cirs, sau jocuri).

Locuitorii Romei antice nu-si puteau imagina viata fara jocuri. Imparatul Vespasian si fiul acestuia Titusau hotarat sa ridice un amfiteatru la o scara nemaiintalnita pana atunci.

Date generale

 • Construit – 72-80 i.Hr.
 • Localizare – Via del Fiori Imperali, Roma, Italia
 • Inaltime – cca. 50 m
 • Latime – 156 m
 • Lungime – 188 m
 • Circumferinta – 527 m
 • Capacitate – 50.000 – 90.000 de persoane


Mai spectaculos decat oricand

Vespasian a dorit sa-si eclipseze predecesorii si a ales o locatie in vechiul parc al lui Nero, a drenat iazul mlastinos si a folosit o placa giggantica din vremea imparatului Nero. Se estimeaza ca pentru cele mai dificile lucrari au folosit 70.000 de sclavi evrei.

De la Trivoli, aflat la 27 km distanta, constructorii au transportat 50.000 de carute cu blocuri de travertine – o piatra de calcar numita si alabastru egiptean. In mos ironic, amfiteatrul si-a luat numele de la statuia daramata a lui Nero din apropiere, ce avea o inaltime de 35 de metri si era asezata pe un piedestal de 18 m.

Stiati ca?
Exista credinta conform careia Colosseumul a fost locul uciderii in masa a crestinilor, asa cum se descrie in carti si filme. In ultimii ani, o serie de cercetatori au sugerat ca principalele locatii ale martiriului crestinilor din Roma au fost Gradinile lui Nero si Circi Massimo.

Totusi nu exista nicio indoiala ca in Colosseum au fost ucisi crestini, fortati sa lupte cu gladiatori sau animale salbatice, sau – ca “inamici ai sistemului”- executati in timpul pauzelor dintre luptele gladiatorilor.


O capodopera a arhitecturii

Constructia a fost proiectata perfect: eliptica, 188 m lungime, 156 m latime, cu o fatada exterioara inalta de 50 m, impartita in siruri de arcade dorice, ioniene si corintiene.

Frontonul avea suporturi pentru 240 de stalpi, pe care 200 de marinari din flota imperiala au asezat vele gigantice, pe o suprafata de 20.000 de metri patrati, aparand astfel multimea de soare si ploaie. In interior, patru etaje cu bolti incrucisate erau conectate printr-un sistem intelligent de coridoare, scari si canale de ventilatie.

Acestea, impreuna cu cele 80 de intrari, permiteau accesul a mii de persoane in cateva minute. Timp de secole, functionalitatea constructiei a ramas un model pentru arhitecti si constructori.

Cat rezista Coloseumul

Exisa o profetie conform careia Roma va rezista atat timp cat Colosseumul rezista, iar daca aceasta constructie inceteaza sa existe, Roma – si deci intreaga lume – va inceta si ea sa existe. Ipoteza ar fi putut fi verificata, daca demolarea treptata a amfiteatrului nu ar fi fost intrerupta.

Din fericire, Papa Benedict al XIV-lea din sec. XVIII a adus o constributie semnificativa la salvarea constructiei, atunci cand a declarat-o un monument al martiriului crestinilor.

Stiati ca?
Cele mai impresionante spectacole in Colosseum, cu participarea a mii de gladiatori si animale salbatice, au avut loc in anul 259, pentru a celebra cea de-a 1000-a aniversare a Cetatii Eterne.

Publicul si arena

Zona destinata publicului(cavea) din Colosseum reflecta oranduirea sociala a Romei. Randurile din varf, departe de arena, erau destinate cetatenilor din patura cea mai de jos, iar cele mai bune locuri erau rezervate nobilimii. Imparatul state ape tronul sau in mijlocul unei platforme numita suggestum, inconjurat de familie si senatori.

Arena avea pardoseala din lemn, cu lifturi sit rape catre o retea subterana de coridoare si zone cu echipamente si camere de depozitare pentru recuzita.

Astfel era posibila schimbarea rapida a decorurilorin functie de tipul de concurs: decoruri africane pentru luptele cu lei sau decoruri de padure pentru luptele cu ursi. Inainte de luptele cu gladiatori si animale salbatice, arena era acoperita cu un strat gros de nisip pentru  absorbi volumul impresionant de sange.

Un colos invincibil

Constructia a fost proiectata perfect: eliptica, 188 m lungime, 156 m latime, cu o fatada exterioara inalta de 50 m, impartita in siruri de arcade dorice, ioniene si corintiene.

Frontonul avea suporturi pentru 240 de stalpi, pe care 200 de marinari din flota imperiala au asezat vele gigantice, pe o suprafata de 20.000 de metri patrati, aparand astfel multimea de soare si ploaie.

In interior, patru etaje cu bolti incrucisate erau conectate printr-un sistem intelligent de coridoare, scari si canale de ventilatie.

Acestea, impreuna cu cele 80 de intrari, permiteau accesul a mii de persoane in cateva minute.

Timp de secole, functionalitatea constructiei a ramas un model pentru arhitecti si constructori.

Primul spectacol

Primul spectacol organizat in amfiteatru a fost, se pare, o batalie pe apa. Arena a fost acoperita cu panze impermeabile si umpluta cu apa, iar doua escadre de nave de razboi au putut sa poarte o adevarata lupta.

Dupa acest spectacol, Colosseumul a fost inchis pentru a putea fi extins. Constructia a durat sapte ani, pana in anul 80 d.Hr. Dupa finalizarea lucrarilor, amfiteatrul a devenit principala locatie pentru jocurile romane.

Spectacolele cu batalii pea pa au fost abandonate dup ace arena a fost renovate in timpul imparatului Domitian.

De profesie: gladiator

Principala atractie a jocurilor romane erau gladiatorii, luptatori antrenati special pentru a se lupta si a ucide pentru placerea spectatorilor. Acestia se bucurau de o mare popularitate, luptand uneori unii impotriva altora, dar cel mai adesea cu prizonieri de razboi, sclavi si condamnati.

Ideea era menajarea gladiatorului, deoarece – antrenat foarte bine si popular in randul multimii – acesta era prea pretios pentru a fi sacrificat cu usurinta in timpul luptei.

Astfel ca, de obicei, rivalii mai putin experimentati ai acestora si animalele salbatice erau cele care mureau. La sfarsitul conscursului, decizia de a ucide sau nu adversarul era luata de imparat, care isi anunta hotararea prin orientarea in sus a degetului mare (salvarea vietii), sau in jos (condamnarea la moarte).

In acest process, imparatul tinea seama de obicei de parerea multimii.

100 de zile de jocuri

Unele jocuri organizate in Colosseum erau extreme de impresionante. Jocurile organizate de imparatul Titus pentru inaugurarea domniei sale au durat 100 de zile si au inclus gladiatori care luptau individual si in grupuri.

Participau si mii de animale salbatice, majoritatea importate din Africa – elefanti, lei, tigri(conform lui Cassius, 9.000 din acestea au fost omorate). Nisipul din arena era rosu din cauza sangelui.

5 lucruri fascinante

 • Constantin cel Mare a dorit sa puna capat luptelor cu gladiatori, insa a cedat presiunii cetatenilor Romei, mult prea ata ejocuri penlin calcul o alde optiune.
 • Telemaus, un cagardin sec. V care a apelat la populatia romana pentru a opri organizarea jocurilor, a fos omoratcu pietre de ultime.
 • Papa Benedict al XIV-lea, care a celebrat slujba din Vinerea Mare in Colosseum pentru prima data in aul 1750, a asezat o cruce in centru; ulterior mutata, crucea a revenit in 1926.
 • Colosseumul este vizitat de cca. 4 milioane de turisti annual. Primarul Romei strange fonduri pentru lucrari de renovare necesare.
 • Administratorul monumentelor istorice din Roma a propus recent reconstruirea luptelor cu gladiatori in Colosseum.