Castelul Bran – Resedinta Contelui Dracula

Situat pe granitele dintre Tara Romaneasca si Transilvania, in timp de pace Castelul Bran avea rolul de a proteja drumul commercial si a colecta taxele locale. In timp de razboi, castelul devenea o fortareata strategica, veghind accesul in Brasovul medieval.

Constructia castelului

Prima structura de aparare construita pe locul de azi al Castelului Bran a fost o fortificatie de lemn ridicata de Ordinul Cavalerilor Teutoni, care au fost adusi aici de catre Regele Andrei II al Ungariei pentru a proteja negustorii care foloseau drumul printre munti pentru comertul intre Transilvania si Tara Romaneasca.

Cetatea a fost distrusa in 1242 de mongoli si abia in 1377 Ludovic I, atunci rege al Ungariei si Poloniei, a permisa sasilor din Brasov sa ridice o fortareata. Aceasta a cazut curand in mainile lui Mircea cel Batran, domnul Tarii Romanesti.

Date generale

 • Data intemeierii – cca. 1211
 • Localizare geografica – Romania
 • Judet – Brasov
 • Alte denumiri – Rom: castelul Bran; Germ: Torzburg; Magh: Torcsvar.
 • Stil – gotic
 • Altitudine – 763 m deasupra nivelului marii

Cetatea de paza

In 1440, dup ace a invins armatele turcesti, Iancu de Hunedoara a cucerit fortareata. De atunci, castelul a fost cu precadere sub domnie transilvana. Dupa un mare incendiu in 1619, produs de un traznet, intregul castel a fost renovat.

Poarta de la intrare a fost decorate cu doua arcuri crenellate si o mansarda in stil renascentist. Urmatoarele doua secole, castelul a servit ca punct de colectare a taxelor vamale si a celor locale. In 1836, castelul a pierdut acest statut, cand granite intre Transilvania si Tara Romaneasca a fost mutate pe varfurile muntilor.

Stiati ca?
Tatal lui Vlad Tepes a fost Vlad II Dracul, al carui nume se refera la Ordinul Dragonului infiintat de Sigismund de Luxemburg pentru a lupta impotriva Imperiului Otoman.

Cuvantul latin draco (dragon) a fost transformat in romana in dracul, adica diavolul. Vlad II Dracul a fost fiul nelegitim al lui Mircea cel Batran.

Cei patru fii ai sai au domnit in Tara Romaneasca: Mircea II, Vlad Tepes, Radu cel Frumos si Vlad Calugarul.

Un cadou pentru Regina Maria

Cand Transilvania a devenit parte a Romaniei, dupa Primul Razboi Mondial, Castelul Bran a fost oferit cadou Reginei Maria, sotia Regelui Ferdinand, devenind resedinta sa de vara favorite.

Localul garnizoanei a fost transformat in apartamentele regale, iar depozitul de munitie in capela. In 1937 a fost instalat un lift, prin locasul unei vechi fantani. Acesta permitea Reginei Maria si fiicei sale Printesa Ileana sa urce pana in cel mai inalt punct al castelului, dar si sa coboare pana la un tunel special care ducea catre parcul de la poalele castelului.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, castelul a fost nationalizat si a ajuns aproape o ruina. Din fericire, castelul a fost restaurant si deschis pentru vizitatori, in 1956. In 2009, guvernul roman a retrocedat castelul lui Dominic Habsburg, cel mai mic fiu al Printesei Ileana.

Astazi, castelul este vizitat de turistii intrigati de legaturile sale cu Dracula.

Locuri de vizitat

 • Brasov – intemeiat in 1211 de Cavalerii Templieri, in special orasul vechi si primaria datand din 1410. Orasul adaposteste Biserica Neagra, construita intre 1384-1477, precum si biserica ortodoxa Sf. Nicolae, din sec. XIV.
 • Rasnov – una din cele mai mari si mai frumoase cetati din zona.
 • Parcul National Piatra Craiului – o regiune muntoasa calcaroasa in Carpatii Meridionali, cu cel mai inalt varf La Om (2.244 m).

Stiati ca?
In 1932, Regina Maria (1875-1938) a instalat in castel o turbine electrica pentru furnizarea energiei electrice in zona inconjuratoare.

Turbina hidroelectrica cu putere de 63 kW, pusa in functiune in acelasi an, asigura iluminarea castelului si a imprejurimilor sale.

Catelul Bran si Vampirul Dracula

Scriitorul irlandez Bram Stoker a scris celebrul sau roman Dracula in 1897. Romanul incepe cu povestea lui Jonathan Harker, un avocet londonez trimis in Transilvania pentru a duce vesti misteriosului Conte Dracula, privitor la averea sa din Londra.

Dracula il ia prizonier pe tanar, iar Jonathan vede multe intamplari stranii si diavolesti in castel, inainte de a reusi sa evadeze sis a se piarda in noapte.

La sfarsitul romanului, fiind curpins de o criza cand era in Londra, Dracula este urmarit de Van Helsing si de aliatii sai in Transilvania, unde vampirul este omorat la poalele castelului, prin infigerea unei tepuse in inima.

Desi romanul lui Bram Stoker a consolidate imaginea vampirilor in cultura populara, Contele Dracula are foarte putin de-a face cu precursorul sau istoric, Vlad Tepes.

Domnitorul cel crud

Fiul Printului Vlad Dracul si al printesei moldovence Chiajna, Vlad Tepes (1431-1476) are o proasta reputatie istorica. Epitetul “Tepes” indica modul sau favorit de a-I tortura si a-I executa pe dusmani.

In 1462, Sultanul Mahomed II, aflat intr-o expeditie de jaf, intra in Targoviste, capitala lui Vlad Tepes, dar se retrage aproape imediat, infricosat cu vederea celor 20.000 de cadaver trase in teapa.

Unele pamflete germane de la sfarsitul sec. XV au intinat si mai mult reputatia lui Vlad, repovestind si exagerand episoadele sangeroase din viata domnitorului. Gravuri pe lemn il arata pe Vlad mancand printer cadaver trase in teapa.

Chiar daca a fost un patriot, adevaratul Vlad Tepes a fost mult mai sadic decat personajul literar.

Cuibul vampirilor

Castelul Bran este vizitat de un mare numar de turisti in cautarea adevaratului conte Dracula. Desi Vlad al III-lea, domn al Tarii Romanesti (1431-1476) a poposit aici doar cateva nopti, fortareata este considerate traditional ca fiind rezidenta sa permanenta.

Intrucat a fost reconstruit in sec. XIX, arata ca un castel din povesti, mai ales datorita faptului ca Regina Maria a mobilat camerele restaurate cu mobile de epoca din colectia sa personala.

La poalele castelului este un mic parc-muzeu, unde se poate vedea cum aratau candva satele romanesti traditionale. Pentru cei carora le plac filmele de groaza, in apropiere este o asezare bantuita de figure macabre – majoritatea actori platiti pentru acest rol – care isi dau osteneala sa-I ingrozeasca pe turisti cu gesture teatrale, gamete si tipete.

De veghe la granita

Castelul sa afla chiar in centrul orasului Bran, pe drumul care duce de la Brasov, aflat la 30 km, in Transilvania, catre trecatoarea numita Pasul Bran, in Masivul Piatra Craiului. Fortareata este situata pe granite dintre Transilvania si Tara Romaneasca.

Desi initial a apartinut regilor maghiari, ea a devenit proprietatea orasului Brasov in anul 1533. Castelul a jucat un rol military strategic pana la mijlocul sec. XVIII, ca punct de colectare a taxelor locale.

Deseori, Castelul Bran a adapostit populatia locala cand zona era amenintata de navalitori.

5 lucruri fascinante

 • Contele Dracula este eroul cu cele mai dese aparitii in cinema, avand rolul principal in cel putin 272 de filme, si numaratoarea nu se opreste inca…
 • Dupa ce a fost retrocedat familiei von Habsburg si a fost restaurant, Castelul Bran a devenit primul muzeu particular din Romania.
 • Padurea in care au fost trasi in teapa turcii capturati in lupta de catre Vlad Tepes avea 3 km lungime si 11 km latime.
 • O linie ferata speciala era destinata transportarii mancarurilor de la bucatarie la pavilionul de ceai – o resedinta de vara construita din lemn la poalele castelului.
 • Fantana din curtea interioara a castelului disimuleaza un intreg labirint de galerii subterane.