Arhipelagul Kornati – Bijuteria Adriaticii

Insule pustii, maturate de vanturi, faleze calcaroase inalte, golfuri izolate si pesteri neexplorate – Arhipelagul Kornati pare locul perfect pentru o aventura cu pirati.

KornatiUrme de asezari antice:

Primii oameni au ajuns aici in epoca neolitica. Aceasta presupunere este sustinuta de descoperirea unui totpor de piatra in Zeljkovci, la poalele deaslului Pedinka, pe insula Kornat. In apropiere arheologii au gasit ruinele unei asezari iliriene si gorgane.

Dealul Toreta a fost locul asezarii romane care a lasat posteritatii ruine de vile cu podele cu mozaic colorat, precum si un turm de piatra. La poalele dealului se afla si ruine ale unei biserici construite in perioada bizantina. Urme de asezarri vechi se pot intalni si pe insulele Lervnaka,

Lavsa, Panitula si Jadri. Pe insula Piskera au fost construite debarcadere din piatra pentru ancorarea navelor comerciale si a vaselor de pescuit. Romanii au creat si saline pe insula Sipnata.

KornatiComori subacvatice:

Apele ce inconjoara insulele Kornati sunt bogate in vietuitoare marine. Pe fundul apei se pot gasi corali (22 de tipuri, inclusiv coralul rosu “nobil”) si bureti, precum si stele de mare colorate si arici de mare teposi.

Puteti gasi si midii rare din varietatea Pinna nobilis. Pe fundul marii vaneaza pestele – scorpion, ale carui culori si forme il camufleaza perfect pe suprafata pietroasa. Acele de pe spatele lor sunt periculoase chiar si pentru adulti.

Apele Adriaticii forfotesc de pesti precul platica, pestele-luna, bibanul de mare si tiparii de mare. Apele din jurul insulei Purara sunt in special bogate in vietuitoare marine, iar aici s-a infiintat o rezervatie marina.

KornatiParcul National Kornati:

Creat in 1980, isi are granitele in partea centrala si sudica a arhipelagului. Cuprinde 89 de insule si insulite, care includ Kornat si Murter, precum si apele din jurul lor. In total parcul are o suprafata de 220 km patrati, reprezentand doua treimi din intregul arhipelag.

Majoritatea insulelor din cadrul parcului sunt nelocuite si au doar rezidenti sezonieri.

KornatiVizitand Arhipelagul Kornati, George Bernard Shaw a scris: “in ultima zi a Creatiei, Dumnezeu a dorit sa-si incoroneze opera si a creat insulele Kornati din lacrimi, stele si duh”.

5 lucruri fascinante:

  • – insulele au 7 locuitori inregistrati, desi niciunul nu locuieste acolo tot timpul anului.
  • – parcul national Kornati apartine Patrimoniului Mondial UNESCO.
  • – numele Kornati vine de la cuvantul latin Coronati (incoronat) si se refera la falezele stancoase numite coroane.
  • – apele ce inconjoara arhipelagul adapostesc o populatie bogata de delfini cu bot gros; intr-adevar, se crede ca exista 220.000 de astfel de delfini in Marea Adriatica.
  • – in 2000 s-a descoperit o specie de bureti carnivori (asbestopluma hypogea) pe fundul unui bazin carstic pe insula Garmejak Veli.