Amsterdam – Orasul Magic De Pe Apa

Amsterdam Oglinda marii

Aceasta metropola olandeza are o asezare atractiva intre canale, o arhitectura originala si o atmosfera fara egal. In perioada opozitie impotriva Inchizitiei Spaniole, aici a luat nastere aversiunea fata de restrictiile severe. Candva o mecca hipiota, orasul inca mai atrage tineri cu o toleranta ridicata

AmsterdamEpoca de Aur

In sec. XVI si XVII, Amsterdam a oferit adapost hughenotilor din Franta, negustorilor si pictorilor din Flandra si altor fugaridin tarile controlate de Spania. Primele vase catre India au plecat de aici, aducand negustorilor venituri uriase.

Portul si orasul s-au transformat intr-un centru al comertului mondial. Era un loc ideal pentru dezvoltarea artelor si pentru schimbul liber de idei. In Amsterdam erau de asemenea publicate stiri necenzurate, introduse apoi pe furis in alte tari europene.

Pictor, negustor de arta, director

Amsterdam detine cea mai mare colectie de picturi ale lui Vincent van Gogh din lume. Artistul a locuit in oras o perioada scurta de timp, pentru a studia teologia, dar a abandonat studiile. Fratele lui, negustorul de arta Theo van Gogh, locuia in oras si l-a sprijinit financiar mult timp, crezand in talentul sau.

Colectia lui Theo este nucleul Muzeului van Gogh din Amsterdam, unde se afla picturile, desenele si scrisorile lui Vincent.

Stranepotul lui Theo, regizorul de film Theo van Gogh, a fost omorat in 2004 de un fundamentalist islamic, drept razbunare pentru un film privind conditia femeilor musulmane.

Date generale:

 • Numele olandez: Amsterdam
 • Tara: Olanda
 • Provincia: Olanda de Nord
 • Suprafata: 219 km patrati
 • Populatia: 755.000 locuitori
 • Intemeiat: 1300

Acum in legalitate

Timp de cinci secole, cartierul felinarelor rosii din Amsterdam de asfla in fosta zona a barajelor. Prostitutia a fost legalizata in Olanda in anul 2000. Amsterdam este, de asemenea, singurul loc din lume cu targuri de marijuana – in forma Cupei Cnabisului. In 1985 a fost deschis Muzeul Hasisului, Marijuanei si Canepei, in centrul cartierului felinarelor rosii.

Stiati ca?
Evenimentele culturale din Amsterdam sunt lipsite de formalism: oamenii prefera pur si simplu sa se bucure de ele. In Uitmarkt, unde la sfarsit de august incepe sezonul de teatru, sunt jucate versiuni ale pieselor din repertoriul teatrelor.

In centrul orasului se construiesc scene improvizate, iar muzica si berea continua sa curga pana spre dimineata.

Amsterdam este cel mai mare oras din Olanda si capitala constitutionala a tarii. Cu toate acestea, toate birouril;e guvernului si ambasadele sunt situate in Haga. Amsterdam are un caracter comercial, mai degraba decat oficial. Gazduieste mai multe evenimente culturale decat oficiale si are mai multe biciclete decat masini.

Locuri de vizitat in Amsterdam

 • Centrul Diamantelor din Amsterdam, sau alte ateliere de slefuit – Amsterdam Diamond Group, Gassan Diamond sau Jewels & Watches.Traditia slefuirii pietrelor pretioase dateaza inca din sec. XVI.
 • Rijksmuseum, cu superba sa colectie de picturi olandeze (sec. XV-XVII).
 • Casa Anne Frank – in timpul ocupatiei, o tanara evreica se ascundea in oras, dezvaluind un mare talent literar. Din pacate nu a avut sansa sa il dezvolte. Casa ei include un muzeu, aici fiind expus originalul jurnalului.
 • Westerkerk – o biserica cu cel mai inalt turn din oras (cu platforma de observatie). In fiecare marti la ora 13:00, orga canta muzica pop.
 • Canalele din Amsterdam, in special Singelgracht, Herengracht si Prisengracht,