Marea Bariera de Corali

Spectacol de culori intr-un curcubeu subacvatic

Marea bariera de corali reprezinta un ecosistem plin de culoare si diversitate, una din cele mai mari atractii turistice din Australia.

Bogatia naturii :

Structurile complexe si pline de culoare pot fi admirate din aer sau prin scufundari. Reciful este vizibil si din spatiu, ca o dunga alba pe albastrul oceanului, langa coasta de nord-est a Australiei.

Dar acest fenomen minunat este cel mai bine vazut de aproape, oferind imaginea incantatoare a 400 de specii de corali, 1500 de specii de pesti peste 4000 de specii de moluste si 500 de tipuri diferite de alge.
Sistemul elaborat format din scheletele organismelor marine se intinde pe o distanta de 2000 km de-a lungul coastei Australiei.

Structura recifului :

Marea bariera de corali este un labirint de peste 2900 de recifuri individuale, cu dimensiuni intre 0,01 km patrati (putin mai mult decat un teren de fotbal) si 100 km patrati (aproape de doua ori suprafata San Marino). Are recifuri tip bordura, bariera, platforma si panglica.

Ca intreg, variaza in topografie. Partea de nord reprezinta cea mai mare diversitate de viata marina si este dominata de recifuri tip panglica. Partea centrala, mai departe de uscat, include numeroase insule de corali si este favorita turistilor.

Partea de sud, mai apropiata de uscat este dominata de recifuri tip platforma ce dispar treptat datorita temperaturilor apei in scadere, care impiedica cresterea coralilor.

Viata pe recif :

Marea bariera de corali este cel mai mare organism viu de pe pamant, cu o multime de specii traind in simbioza. Pe langa coralii ce formeaza scheletul recifului si peste 1500 de tipuri de pesti, aici traieste o gama larga de crustacee si artropode.

Este o zona de inmultire pentru mai multe specii de testoase si pentru balenele cu cocoasa care vin din Antarctica.
Plajele de nisip si coralii ce se ridica la suprafata apei sunt un mediu ideal pentru peste 215 specii de pasari si pentru vegetatia luxurianta.

Pericol mortal :

Un pericol mortal pentru recif il constituie pestele rapitor steaua de mare “coroana de spini” (Acanthaster planci) care se hraneste cu polipi de coral.

Se misca incet catre victime eliberand sucuri digestive si devorand polipii slabiti, lasand o urma permanenta. Majoritatea stelelor de mare sunt imune la sistemul de aparare al coralilor, mai precis la veninul din tentaculele intepatoare ale acestora.

Secretul culorilor recifului :

Coralii isi datoreaza culorile impresionante algelor unicelulare numite zooxanthellae. Toate culorile, de la verde, albastru si mov pana la roz, portocaliu si brun, sunt de fapt ale algelor.
Numarul algelor poate ajunge la 30.000 pe mm cub. Zooxanthellae traiesc in simbioza cu coralii, asigurandu-le nutrienti si oxigen, produsul secundar al fotosintezei. In schimb, obtin dioxidul de carbon creat de corali in procesul de respiratie.

5 lucruri fascinante:

  • Marea bariera de corali (348.00 km patrati) ocupa o suprafata o data si jumatate mai mare decat Romania.
  • Grosimea stratului de corali depaseste 500 m in unele puncte.
  • Coralii traiesc in ape cu temperaturi intre 18 si 33 grade celsius.
  • In 2004, suprafata Parcului Marin al Marii bariere de corali, aflat sub protectia stricta a fost majorata de la 4,5% la 33,3% pentru a limita impactul activitatii umane in zona.
  • Veninul sarpelui de mare (Laticauda) care traieste pe recif este de peste 20 de ori mai puternic decat al majoritatii serpilor ce traiesc pe uscat. Alt locuitor fascinant este scoica uriasa, care poate ajunge la 230 kg.