Laguna Chuuk – Un paradis exotic

Paradisul tropical al Lagunei Chuuk s-a tranformat in iad la sfarsitul celui De-al II-lea Razboi Mondial, cand americanii au distrus baza navala japoneza din atol. Astazi, epavele sunt o atractie pentru scafandri.

Scufundari printre epave.

Apele Lagunei Chuuk, numite muzeu subacvatic, sunt considerate unul dintre cele mai bune locuri pentru scufundari din lume.

Popularitatea lor dateaza din anii 1960, cand renumitul oceanograf Jaques Cousteau a facut un film acolo. Apa limpede precum cristalul are o temperatura de 29 grade celsius si este foarte c12alma din Decembrie pana in Mai.

Coralii si epave – atractia zonei

Epavele zac la o adancime de pana la 15 metri. Acoperite de corali, acestea creeaza un peisaj absolut unic. Unele inca mai au vagoane complet incarcate pe punte, iar pe altele exista vesela si tacamuri folosite de ofiteri.

Multe epave au placute informative. Una dintre cele mai cunoscute  este Shinohana, un submarin care a participat la atacul din Pearl Harbor.

Laguna Chuuk este un loc foarte original pentru scufundari. Pe langa epave, scafandrii pot explora avioane scufundate, ghicind daca apartineau aparatorilor insulei sau atacatorilor.

Despre Fauna Marina a lagunei

Fauna marina a lagunei este mult mai abundenta dacat cea terestra. In 2007 aici au fost clasificate  266 specii de pesti de recif (inclusiv peste clovn).

Aici exista si diavoli de mare, rechini sau testoase de mare. Populatia de corali este si ea foarte bogata, cu multe tipuri si  specii, precum corali de stanca, corali moi, spongieri si anemone de mare.

Insulele sunt populate  de multe specii de pasari, lilieci si varani. Flora este foarte variata, de la tufisuri de manglieri la padurea tropicala.

Stiati ca?

Insula Fefan este renumita pentru micile sale sculpturi in lemn, asa-numitele „figurine ale iubirii”.

In trecut, sculptorul isi „semna” figurinele cu propria crestatura caracteristica. In timpul noptii, se furisa la casa fetei alese, facea o gaura in peretele de trestie si o atingea usor cu figurina pentru a o trezi.

Fata il cunostea dupa crestatura si iesea pentru a se intalni. Astazi, aceste figurine sunt suveniruri apreciate pe insula.

Laguna Chuuk si Insulele inconjurate de recif.

Laguna Chuuk este alcatuita din aproape 100 de insule raspandite in apele calme ale lagunei. Un recif cu forma neregulata le separa de intinderea Pacificului.

Reciful este rupt de trei intrari naturale in atol, numite Pasajul Nordic, Pasajul Nord-Estic si Pasajul Sudic. Intreaga zona are 85 km lungime si 50 km latime, cu o suprafata de 2129 km patrati.

Este formata din 11 insule principale (municipale), 46 insule secundare in interiorul lagunei si 41 insulite pe reciful de corali