Lacul Hillier – Vezi de aproape „Talpa uriasului”

Apa din Lacul Hillier isi pastreaza culoarea indiferent de adancime – acelasi roz pastel. Iar salinitatea ridicata determina un nivel inalt de dislocare a straturilor.

In 1802, exploratorul si navigatorul englez Matthew Flinders, a descoperit Lacul Hillier. Flinders a fost de asemenea inginer, autorul multor inovatii. El a fost cel care si-a dat seama ca fierul din scheletul navei impiedica citirea busolei.
In 1801, a fost trimis de guvernul britanic la bordul navei investigator pe coasta sudica a Australiei. In timpul acelei calatorii, el a descoperit un lac roz pe cea mai mare insula a unui arhipelag numit Recherche.

Multitudinea de culori

Stancile ascutite de granit si numeroasele insulite adapostesc multe specii de animale. Multitudinea de culori si forme reflecta diversitatea vietii marine. In Arhipelagul Recherche traiesc 450 de specii de bureti, corali, ierburi marine si multe specii de alge.

Cercetatorii si scafandrii pot gasi acolo o multime de specii de crustacee, arahnide si moluste precum si pesti frumos colorati, cu diferite forme si marimi. Uneori se pot intalni cu cate o foca prietenoasa sau un delfin. Intalnirea cu o balena pitica ce traieste in aceste ape si care poate avea o lungime de peste 7,5 m este o experienta de neuitat.

Autoritatile din provincia australiana Victoria au transformat Arhipelagul Recherche in rezervatie naturala, dar turistii pot admira frumusetea locului la bordul navei Esperence ce poarta numele celui mai apropiat oras.

Lacul roz Hillier poate fi vazut si din aer, excursiile cu avionul fiind foarte populare in zona. Parcurile locale sunt pline de centre turistice care ofera cazare in cabane de bambus.

Toate insulele din Arhipelagul Recherce si-au pastrat peisajele naturale neafectate de civilizatie.

De unde vine culoarea roz a lacului:

Formele de viata din lacul Hillier au fost analizate in detaliu in anii 1950, aparand mai multe teorii ce au incercat sa explice misterioasa culoare a apei. Una din ipoteze sustine ca aceasta este cauzata de alge – organisme acvatice parazoa, dinoflagelate galben – maronii.

Unii oameni de stiinta considera ca neobisnuita culoare a apei este cauzata de concentratia mare a unor minerale. Cea mai probabila ipoteza sustine ca unele lacuri roz, precum Lacul Sarat din Victoria sau Retba din Senegal erau golfuri la origine, ulterior fiind separate de mare.

Salinitatea apei din lacurile roz este de obicei de peste 30%, consecinta a evaporarii partiale a apei din lacul inchis.
Culoarea roz a lacului Hillier este permanenta si persista si atunci cand apa este extrasa din lac. Daca puneti apa intr-un recipient aceasta isi va pastra culoarea.

5 lucruri fascinante:

  • In jurul Lacului Hillier s-a format un cordon alb de sedimente de sare pura;
  • Lacul se afla pe vechea insula Middle. incercuit de o padure umbroasa de eucalipt;
  • Lacul este separat de ocean printr-o fasie de pamant lata de cateva sute de metri, si, probabil, in viitor aceasta se va reuni cu oceanul, pierzandu-si culoarea roz;
  • Salinitatea apei din lacul Hillier este de 38% – aproape la fel ca cea din Marea Moarta, ceea ce inseamna o medie de 340 g de sare la 1 litru de apa;
  • Bacteriile si algele endemice pot supravietui in conditii foarte nefaste. Fauna rara dar puternica si rezistenta din Lacul Hillier dovedeste ca viata poate exista si in apa foarte sarata.