Ierusalim – Obiectiv turistic, Ghid Complet de calatorie

Orasul sfant pentru trei religii

VIZITEAZA ORASUL LUI DAVID

Desi Ierusalimul este denumit Orasul lui David, nu se stie sigur daca regii David si Solomon chiar au trait vreodata. Nu a fost gasita inca nici o dovada a existentei lor.

Oamenii de stiinta cauta insa in mod constant urme ale trecutului: in fiecare zi mai multe echipe de arheologi lucreaza in diferite parti ale orasului.

DESPRE ORASUL CONTROVERSAT

La 30 iunie 1980, parlamentul israelian (Knesset) a adoptat legea fundamentala a Ierusalimului, facand din oras a doua capitala a Israelului. Legea este un raspuns la constitutia din 1968 a Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, care descria Ierusalimul ca “sediul OEP”.

Astazi, in Ierusalim este sediul presedintelui, parlamentului si guvernului si Curtii Supreme a Israelului. Totusi, ONU nu a recunoscut Ierusalimul drept capitala a tarii.

DOMUL DIN AUR AL STANCII

Pe linia orizontului orasului Ierusalim iese in evidenta Domul din aur al Stancii. In 638, califul Omar a ordonat curatarea Muntelui Templului si inceperea constructiei unui sanctuar pe care l-a numit Domul Stancii. Fiul sau, califul Abd al-Malik, a finalizat constructia in 691.

Cladirea este adesea numita Moscheea lui Omar sau Domul Stancii. Cea de-a doua denumire este mai precisa, intrucat Qubbat As-Sakhrah este de fapt un sanctuar, nu o moschee. Musulmanii cred ca Mohamed s-a inaltat la cer pe calul sau Buraq de pe stanca aflata sub cupola sanctuarului.

TREBUIE SA VIZITEZI BISERICA SFANTULUI MORMANT

Ierusalimul este locul in care Iisus Hristos a propavaduit si unde a murit pe cruce, iar Biserica Sfantului Mormant este cea mai importanta cladire crestina istorica din oras. Constructia acesteia a fost ordonata in 336 de Flavia Iulia Helena – mama imparatului roman Constantin, ulterior proclamata sfanta – pe locul traditional al Mormantului Domnului.

Reconstruita de mai multe ori, biserica se afla in prezent in grija calugarilor franciscani si a preotilor crestin ortodocsi. Crestinii rasariteni cred ca in fiecare an, la Paste, in biserica are loc miracolul aprinderii focului sfant.

PROBLEME ALE IERUSALIMULUI

In Ierusalim traiesc multe grupuri etnice si religioase, insa cea care da cele mai multe batai de cap autoritatilor este fara indoiala comunitatea evreilor ortodocsi.

Acestia sunt impotriva realizarii de noi proiecte urbane, pentru ca ei cred ca orasul si autoritatile ar trebui sa traiasca in conformitate cu Legea Domnului stabilita in Tora si Talmud. In iunie 2009, 30.000 de evrei ortodocsi au participat la lupte de strada impotriva politiei, pentru a impiedica construirea unei parcari.

IERUSALIM – VECHIUL ORAS CU PATRU CULTURI

Orasul vechi este impartit in patru cartiere: crestin, evreiesc, musulman si armean, fiecare constituind o entitate religioaa si cultural diferita. Zona crestina este o parte a orasului vechi, care se intinde intre Poarta Damascului si Poarta Noua.

In partea de sud-vest a orasului vechi este cartierul armean, ai carui locuitori accentueaza caracterul diferit al acestuia fata de cel crestin.

Cartierul musulman este cel mai zgomotos si mai aglomerat din orasul vechi, exact opusul cartierului evereiesc, calm si ordonat.

STIATI CA?

Sute de oameni se roaga in fiecare zi la Zidul Plangerii. Apoi isi scriu rugaciunile pe hartii pe care le introduc in crapaturile dintre pietrele zidului. Datorita unei companii de telecomunicatii, rugaciunile pot fi acum trimise pe fac si livrate prin curier.

PRET BILET AVION

 • Din Bucuresti 80 €
 • Din Cluj Napoca 81 €
 • Din Iasi 83 €
 • Din Timisoara 252 €
 • Din Oradea 210 €
 • Din Craiova 99 €

Ierusalim este centrul spiritual al celor trei mari religii monoteiste ale lumii. Pentru evrei, reprezinta leaganul civilizatiei iudaice, vechea capitala a Israelului si fundatia pentru Templul Domnului.

Pentru crestini, Ierusalimul inseamna Golgota, locul unde Iisus Hristos a mantuit lumea. In cele din urma, musulmanii cred ca Ierusalimul este locul unde Mahomed a intalnit divinitatea dupa calatoria sa instantanee, noaptea, de la Mecca.

LOCURI DE VIZITAT IN IERUSALIM

 • Biserica Sfantului Mormant, Zidul Plangerii si Muntele Templului unde se afla Domul Stancii.
 • Cardo Maximus, un fragment reconstruit dintr-o alee datand din timpul Regatului Ierusalimului, situat la 6 m sub nivelul actual al orasului.
 • Centru Rachel Yanait Ben-Zvi, cu un model impresionant al Ierusalimului din vremea Regelui Solomon. In acest centru se organizeaza prelegeri despre istoria orasului.
 • Turnul israelit datand din vremea asediului babilonian si a distrugerii Primului Templu. Este situat sub o cladire de apartamente.
 • Cetatea numita Turnul lui David, una din cele mai frumoase cladiri istorice din Israel si cel mai important muzeu din Ierusalim.
 • Muntele Sionului, cu Mnastirea Adormirii Maicii Domnului si Mormantul Regelui David, ruinele unei sinagogi din secolul IV. Se considera in mod traditional ca in Camera Superioara a avut loc Cina cea de Taina.

DIN ECONOMIA IERUSALIMULUI

Economia Ierusalimului se bazeaza aproape in totalitate pe pelerini. Totusi, in ultimii ani s-a observat un aflux de capital din industrie. In suburbiile nordice ale Ierusalimului se afla o zona numita Har Hotzvim, cu sediile principale ale companiilor IT, care ofera locuri de munca pentru aproximativ 12.000 de oameni.

Un factor cultural care descurajeaza investitiile din partea concernelor industriei grele sunt reglementarile riguroase de constructie stabilite inca de guvernarea britanica. Nu pot fi ridicate cladiri care difera de structurile din jur.

6 LUCRURI FASCINANTE LEGATE DE IERUSALIM

 • 1. Vinerea la ora 15:00, fratii franciscani conduc o procesiune de reconstituire a drumului crucii pe mica strada Via Dolorosa, trecand prin cartierele musulmane si crestine.
 • 2. Cartierul palestinian din Ierusalimul de Est are propriul sistem de transport public, scoli si bitouri care primesc o parte din bugetul orasului.
 • 3. Intr-un adapost din Ierusalim a fost infiintat un club de lupte, unde segregarea este inexistenta si reprezentanti ai tuturor religiilor din oras se intalnesc, lupta aprig, se cunosc mai bine si se despart fara ura.
 • 4. Unul din locurile unde se presupune ca ar fi ascuns Potirul sfant Graal, din care a baut Iisus la Cina cea de Taina, este stanca pe care este ridicat acum sanctuarul Domul Stancii.
 • 5. Intre Ierusalimul de Est si cel de Vest, se afla cartierul Mea Sharim, locuit de evrei ortodocsi. Acestora nu le plac oamenii din afara comunitatii. In zilele de sambata, relatiile cu strainii pot deveni agresive.
 • 6. Rusa este a treia limba ca raspandire, dupa ebraica si araba.

VIZITEAZA SI ZIDUL PLANGERII: RUINELE TEMPLULUI

Potrivit Bibliei, Abraham a fost gata sa isi sacrifice unicul fiu, pe Isaac, lui Dumnezeu, pe cea mai inalta stanca a Muntelui Moriah din Ierusalim.

Cateva secole mai tarziu (intre 966 si 959 I.Hr), Regele Solomon a construit aici primul templu al Ierusalimului, in care a asezat Chivotul Legii. La 29 iulie 587 I.Hr. , Ierusalimul a fost atacat de regele babilonian Nabucodonosor al II-lea, care a ordonat distrugerea Templului lui Solomon.

Chivotul Legii s-a pierdut si nu a mai fost recuperat niciodata. Al doilea templu a fost construit in anii 520-515 I.Hr.. In secolul I I.Hr., Irod cel Mare, Regele al Iudeii, a ordonat ca templul sa fie daramat si reconstruit. In anul 70 d.Hr, legiunea a 12-a romana sub conducerea lui Titus Flavius a distrus Templul lui Irod.

Doar zidul de vest al templului a supravietuit. Denumit si Zidul Plangerii, acesta este cea mai sfanta relicva a iudaismului incepand din secolul XIV.

STIATI CA?

Locuintele si cladirile publice din Ierusalim pot fi construite doar cu piatra din carierele din jur. Acesta este un principiu care a fost aplicat de mai bine de 3.000 de ani.

CUM ESTE VREMEA IN IERUSALIM

  • Ierusalim are o clima meditereean uscata.
  • Temperatura medie ziua in ianuarie atinge in jur de 12 grade Celsius iar in iulie si august ajunge la 29 grade Celsius.

Desi iernile in Ierusalim sunt blande, ele pot fi destul de suparatoare pentru locuitori, majoritatea locuind in case de piatra. Iulie si august sunt luni fierbinti si uscate, desi exista diferente semnificative intre temperaturile inregistrate ziua si noaptea.

Galerie foto – Ierusalim

[justified_image_grid flickr_user=122699033@N02 flickr_photoset=72157679592599803]