Dubai, Emiratele Arabe Unite – Ghid complet de calatorie

Orasul care-ti taie respiratia

O MIE SI UNA DE NOPTI IN PREZENT

Povestea acestui oras se aseamana cu un basm despre un om sarac ce a descoperit o mare comoara si dintr-o data a ajuns incredibil de bogat. Spre deosebire de multe basme, batranul a fost destul de precaut cu bogatia sa.

Cu toate acestea, piata imobiliara din Dubai s-a prabusit in 2009. Sunt semne ca va recupera curand, chiar daca nu la nicelul anterior

Dubai

SCURT ISTORIC – SATUL DIN GOLF

Regiunea de azi a Dubaiului a fost locuita inca de acum 3.000 de ani. La inceputul secolului III d.Hr. A fost cucerita de persi. Patru secole mai tarziu, a fost capturata de armatele musulmane, care au raspandit islamismul in Peninsula Araba.

Asezarea orasului pe un rau care se varsa in Golful Persic s-a dovedit foarte convenabila pentru negustori. Culesul de perle inflorind in golf, portul a deservit navele care plecau spre China si se intorceau apoi cu portelanuri si matase. In perioada coloniala, zona a fost ravnita de puterile europene, si a fost cucerita de britanici

Dubai

DUBAI – RAIUL PERLELOR SI FONDAREA EMIRATULUI

In 1833, un grup de nomazi care locuiau in zona in care se afla azi Dubai era condus de Abu Maktoum bin Butti, intemeietorul emiratului si patriarhul dinastiei Al-Maktoum.

La inceputul secolului XX, Dubai a devenit un important port al regiunii, in principal datorita culesului de perle, dar a ramas un orasel cu mai putin de 20.000 de locuitori. In 1926, piata mondiala a perlelor a fost zguduita de producerea perlelor artificiale. Locuitorii saraciti au apelat la reexportul diverselor bunuri, in conditii marginal legale.

Dubai

DESPRE INDEPENDENTA DUBAIULUI

Dupa retragerea britanicilor din Golful Persic in 1971, Dubai a devenit un emirat independent care s-a straduit sa intemeieze Emiratele Unite Arabe, devenind liderul lor impreuna cu Abu Dhabi.

Dubai are cea mai mare populatie si este a doua mare zona a emiratelor. Economia a fost construita initial pe baza veniturilor din petrol, dar in ultimele decenii constructiile, turismul si serviciile financiare isi aduc un aport important.

Dubai

OAMENII DIN DUBAI

Populatia orasului a crescut in ultimele decenii datorita afluentei de muncitori din 150 de tari. Drept rezultat, arabii din Emirate reprezinta doar un mic procent din populatie, dar doar ei au statut de rezidenti permanenti.

Muncitorii asiatici constituie aproape jumatate din populatie. Dubai a devenit un port international important, cu imense centre comerciale fara taxe, un centru financiar international si un atractiv complex turistic.

Dubai

VIZITEAZA TARAMUL FANTASTIC CU AER CONDITIONAT

Dubai are cladiri mai inalte si mai avansate tehnologic decat cele din Manhattan. Iar impresionantii zgarie-nori, impreuna cu arhipelagul de insule artificiale contrasteaza cu enclavele cu arhitectura traditionala si a bazarurilor locale.

Este un taram de basm dotat cu aer conditionat, unde telefoanele mobile cu diamante se vand ca painea calda iar starurile din lumea tenisului dau spectacole extravagante.

Dubai

STIATI CA?

Proiectul Khor Dubai implica dezvoltarea malurilor raului pana in 2015. In zona se vor construi sali de opera, teatre, muzee, galerii de arta, biblioteci, hoteluri, resedinte si bazaruri, cu un cost de 2 miliarde de dolari. Dubai incearca sa ajunga un centru cultural international.

CAT COSTA UN BILET DE AVION PANA IN DUBAI

 • Din Timisoara 155 €
 • Din Bucuresti 127 €
 • Din Cluj Napoca 105 €
 • Din Oradea 446 €
 • Din Sibiu 540 €
 • Din Iasi 297 €
Dubai

LOCURI CE MERITA VIZITATE IN DUBAI

 • Burj Dubai, cel mai inalt zgarie-nori (828m)
 • Piata de Aur, o piata orientala faimoasa pentru bijuteriile si produsele sale din aur.
 • Moscheile din Dubai, in special Marea Moschee, cu cel mai inalt minaret din oras; Moscheea Jumeirah cu frumoasele ei ornamente si iluminare nocturna si Moscheea Iraniana cu mozaicurile sale persane. Cei care nu sunt musulmani nu pot intra in moschei.
 • Muzeul Dubai din fortul Al-Fahidi, ce ofera o prezentare multimedia a istoriei orasului. Muzeul adaposteste si o colectie de pumnale antice si ornamentele complete ale unui mormant din Al-Qusais.
 • Resedinta Seicului Saeed bin Maktoum, construita cu piatra de coral, cu tehnologie traditionala, si casele istorice ale culegatorilor de perle si pescarilor.
 • Ski Dubai – cinci partii de zapada pentru ski, intr-o statiune acoperita.

Elegant, ultramodern si luxos, Dubai este o metropola renumita a lumii si un important centru financiar si tehnologic. Dubai este taramul soarelui si nisipului, astfel ca plajele sunt cea mai atractiva parte a frumusetii sale.

Principalele plaje ale orasului sunt intinsele Jumeirah Beach Park si Al Mazmar Beach Park, un parc artificial si cu vedere la mare. Dubai este un loc excelent de vizitat in lunile de iarna, cand temperaturile sunt foarte placute

Dubai

DIN ECONOMIA DUBAIULUI

Intre anii 1970-1980, portul din Dubai a devenit un nod de transport maritim international, iar Aeroportul International din Dubai un mare centru de tranzit pentru pasageri. In anii urmatori, orasul a devenit un centru dinamic in domeniul IT si financiar, odata cu construirea noului Centru Financiar International din Dubai.

In ultimele doua decade, orasul a devenit o destinatie turistica cunoscuta, in timp ce in ultimii ani orasul s-a bucurat de un boom imobiliar fara precedent, care a intarit o buna parte a succesului financiar al Dubaiului.

DUBAI

VIZITEAZA INSULELE PALMIER DIN DUBAI

Este numele unui proiect ce va crea cele mai mari trei insule artificiale din lume, aflate acum in constructie in zona de coasta a Dubaiului. Toate sunt in forma de palmier, cu diguri pe marginile exterioare. Pentru a construi aceste insule, compania olandeza Van Oord a folosit 80.000.000 m cubi de stanca extrasa de pe fundul golfului. Astfel s-a facut economie de timp si bani.

Constructia primei insule, Palm Jumeirah, a inceput in 2001. Un an mai tarziu au inceput lucrarile la Palm Jebel Ali, iar la finalul anului 2004 la Palm Deira. Insulele sunt continuu extinse, cu noi cladiri adaugate. Palm Jumeirah este o insula care acopera o suprafata de 5 km patrati.

Complexele hoteliere de lux se afla la baza si in varful palmierului, cu un hotel de 48 de etaje amplasat la jumatatea trunchiuluide palmier. Insula detine complexe rezidentiale si hoteliere, case de vacanta, magazine, restaurante si centre sportive, de relaxare si distractie. Unul din faimosii proprietari ai unei case de pe insule este David Beckham!

Dubai

STIATI CA?

Dubai cuprinde doua orase separate de paraul Dubai. Deira se afla pe malul nordic in timp ce Bur Dubai este situat pe malul sudic si are un district impresionant cu cladiri de birouri ultramoderne.

Dubai

6 LUCRURI FASCINANTE LEGATE DE DUBAI

 • 1. Numarul de turisti care viziteaza Dubaiul a crescut cu cca. 10% pe an.
 • 2. Dubailand va fi cel mai mare centru de relaxare din lume, cu o gama larga de atractii, de la oaze in desert si jungla, pana la parcuri acvatice si partii de schi artificiale.
 • 3. Locuitorii Dubaiului sunt pasionati de cursele de cai. Hipodromul este cel mai mare din lume, cu cele mai mai castiguri.
 • 4. Circuitul de Formula 1 este considerat unul din cele mai avansate din lume.
 • 5. In districtul Jumeira se poate admira o statie pentru caravane din sec. VII, descoperita sub nisip si restaurata de arheologi.
 • 6. Orasul aflat in continua expansiune are cel mai mare numar de macarale din lume.

CUM ESTE VREMEA IN DUBAI

Dubai

 Galerie foto – Dubai

[justified_image_grid flickr_user=122699033@N02 flickr_photoset=72157682757572165]