Asia – Amintirea Beijingului vechi

In ultimii 50 de ani, Beijing a devenit un oras modern cu zgarie-nori si strazi largi, dar istoria sa este fascinanta. Combinatia de modernitate cu urme ale fostului imperiu creeaza o atmosfera unica.

Vizitatrea locatiilor Jocurilor Olimpice si cautarea unuia dintre cele mai puternice imperii ale lumii aduc la fel de multe satisfactii.

Beijing Date Generale:

  •  Numele Chinezesc – Beijing
  •  Tara – China
  •  Regiunea – capitala, municipalitate cu subordonare centrala
  •  Suprafata – 16.808km2
  •  Populatia – 7.817.000
  •  Intemeiat – Sec. V i.Hr.

Tiananmen – simbolul orasului

Unii compara cladirile din Piata Tinanmen (Pacea Cereasca) cu Kremlin si isi amintesc vremurile cand Poarta Pacii Ceresti si Poarta Principala erau legate de un „drum sfant”, accesibil doar conducatorului.

In aceasta piata imensa au avut loc cele mai importante evenimente din istoria recenta a acestei tari – intalniri in timpul Revolutiei Culturale, demonstratii in urma deceselor liderilor si inabusirea cruda a protestelor tinerilor ce solicitau reforma politica.

Templul Cerului din Beijing

Imparatii chinezi se rugau pentru recolte bogate la Templul Cerului, aflat la sud de Orasul Interzis. In partea sa sudica, imparatii aduceau sacrificii la Altarul Circular. Pe axa principala a structurii veti gasi altarul de la Arcada Imperiala a Cerului, inconjurat de Zeul circular al Ecoului,

Ricşe şi automobile

Atmosfera vechiului Beijing este creată nu doar de clădirile splendid decorate cu dragoni expresivi şi statui infăţişând lei, dar şi de ricsele istorice şi de hamalii care au revenit pe străzile oraşului, in special datorită turiştilor.

Totuşi, orasul este plin de automobile şi gaze de eşapament, şi chinuit de smog. In timpul Jocurilor Olimpice din 2008, localnicii şi-au putut fotosi automobilele doar o dată la două zile, iar mulţi au piecat in vacanţă.

Opera din Beijing şi teatrul de umbre

Beijing are peste 40 de ansambluri teatrale. Cei mai popular – opera din Beijing – a apărut spre finalui secolului XV111. Acesta combină muzica, dansul, dialogul, pantomima şi acrobaţiile. Fiecare spectacol este formalizat şi plin de simboluri, fiecare mişcare şi fiecare sunet sunt pline de înţelesuri.

Actorii poartă haine complicate şi sunt atât cântăreţi, cât şi acrobaţi. Un alt gen neobişnuit, teatrul de umbre, a fost infiinţat în China în secolul III î.Hr. şi a câştigat popularitate in Extremul Orient Acesta prezinta siluete si decoruri miscandu-se in spatele unui ecran luminat din spate.

Beijing – Farmecul parcurilor şi grădinilor

Parcul Bambuşilor Purpurii a fost creat in secolui Xlll. Cuprindea un lac legat cu centrul oraşului printr-un canal pe care impăraţii navigau din Oraşul Interzis.

Mici iazuri pitoreşti au rămas până astăzi, Impreună cu o pagodă octogonaiă, ce făcea parte din complexul palatului şi templului. Un alt obiectiv turistic impresionant, Grădina Armoniei Cuitivate, este un parc de 290 de hectare ce inconjoară Palatul de Vară al impăratului.

Spectaculoasele grădini conţin 3.000 de case cu grădină şi alei, Templul Mării de Înţelepciune şi Turnul lui Buddha inmiresmat, pe Dealui Longevităţii, precum şi faimoasa Corabie de Marmură.

In timpul dinastiei Ming (1368-1644), lucrările de construcţie din Beijing erau subordonate planului astrologului Liu Po-wen, care urma regulile Feng Shui. Structurile individuale erau legate de părţire corpului legendarului semizeu gigantic, No-cha. De exemplu, Poarta Principală simboliza capul său, lar porţiţe zidului nordic – picioarele sale.

Orasul Purpuriu Interzis

Dacă vizitezi Beijing-ul, trebuie neapărat să vezi Oraşul interzis (Zijin Cheng). Cu 9.000, de camere, este una dintre cele mai mari reşedinţe din lume. Culoarea purpurie a palatelor simbolizează puterea,  iar acoperişurile au dale galbene, lucru permis doar la clădirile impăratului.

Reşedinţa este Inconjurată de un zid şi un şanţ cu apă şi era păzită de santinele şi de statuile leilor din bronz. Oraşul, cândva izolat, inaccesibil oamenilor de rând, este astăzi vizitat de mii de turişti.

Complexul construit pe o zonă dreptunghiulară de aproximativ 1 km pătrat, are zIduri cu porţi impresionante şi turnuri in colţuri. Sala Armoniei Supreme (Taihedian) unde împăratul stătea pe Tronul Dragon, este decorată cu o balustradă din marmură şi scări spectaculoase.

Oraşul Interzis era inconjurat de Oraşul imperial, unde locuiau oficialii şi servitorii; urma apoi Oraşul interior, plin de soldaţi, iar Oraşul Exterior forma inelul inconjurător.