Ankara, Turcia – Obiectiv Turistic, Ghid complet de calatorie

Capitala europeana a Turciei islamice

DETALII DESPRE ORASUL LUI ATATURK

In trecut, dezvoltarea Ankarei era influentat in mare masura de pozitia sa strategica pe drumul matasii. Caracterul modern al orasului a fost in principal influentat de regimul lui Kemal Ataturk, in prima jumatate a secolului XX. Presedintele a transformat orasul saracit intr-o capitala moderna si plina de viata.

DESCOPERA CAPITALA CIVILIZATIILOR ANATOLIENE

Cele mai vechi urme ale celor care au locuit in regiunea Ankarei de astazi dateaza din epoca bronzului. In primul mileniu I.Hr., triburile frigiene au intemeiat un oras care mai tarziu a fost locuit de licieni, persi, greci si in cele din urma de celtii din Galatia.

Ankara a fost capitala regatului lor pana la sosirea romanilor. Istoria complexa a orasului si a intregii regiuni a Anatoliei este prezentata intr-o expozitie la Muzeul Civilizatiei Anatoliene din Ankara, aflat intr-un “bedesten” istoric, care in secolul XVI a fost o piata.

Ankara

MONUMENTE – COLUMNA LUI IULIAN

In oras au supravietuit multe cladiri antice din epoca romana. Cele mai interesante sunt Columna lui Iulian, un monument in stil corintic construit in 362 d.Hr. Pentru a comemora vizita imparatului la Ankara.

O alta priveliste atragatoare este reprezentata de ruinele bailor romane din secolul III d.Hr., cu elemente conservate ale sistemelor de incalzire., temeliile vestiarelor si sectiunile care contin bazinele de apa caldarium si frigidarium.

De asemenea, mai exista templul roman maiestuos al lui Augustus si al Romei, construit in secolul I I.Hr.

Ankara

VIZITEAZA MOSCHEILE CONSTRUITE IN TIMPUL IMPERIULUI OTOMAN

AnkaraNumeroasele moschei amintesc de caracterul islamic al orasului. Cea mai veche cladire este Moscheea Arslanhane construita in 1290, pretioasa marturie arhitectonica din dinastia selgiucizilor.

Zidurile moscheii sunt decorate cu siluete de lei, in timp ce coloanele interioare din lemn acoperite cu capiteluri corintice sustin o bolta deasemenea din lemn. Cea mai interesanta din moscheile construite in timpul Imperiului Otoman este Yeni, proiectata in secolul XVI de Sinan, arhitectul de curte al sultanilor.

Cea mai recenta si totodata cea mai mare moschee din Ankara este aceea construita in 1987, pe colina Kocatepe.

DETALII DESPRE ANKARA TRADITIONALA

Ambianta orientala din Ankara istorica este pastrata in cel mai vechi cartier al orasului – Ulus. Umbra strazilor sale inguste, intortocheate ascunde intrarile in mici magazine care vand produse traditionale si artizanale turcesti. Vanzatorii din bazarul Bakircilar

Carsisi ii incurajeaza zgomotos pe clienti sa le cumpere marfa. Deasupra zonei troneaza vechea cetate a Ankarei, Kalesi, construita de locuitorii Galatiei in secolul III I.Hr.

Ankara

SI DESPRE ANKARA MODERNA

Contrastul dintre atmosfera din Ulus si arhitectura moderna a altor parti ale orasului, dominata de centre comerciale, cinematografe, restaurante si cladiri de birouri, reprezinta dovada profunzimii schimbarilor pe care Kemal Ataturk le-a initiat in Turcia secolului XX.

Majoritatea locatiilor in care guvernul republican a luat deciziile majore ce au determinat viitorul tarii au fost transformate in prezent in muzee si locuri de comemorare.

Ankara

CE TREBUIE SA STITI DESPRE ANKARA

Pe peretele exterior al templului lui Augustus si al Romei din Ankara exista o inscriptie antica in latina si greaca. Textul, apartinand Imparatului Augustus, succesorul lui Iulius Cezar, numit astazi “Monumentum Ancyranum”, este singurul exemplu cunoscut al scrierilor sale.

LOCURI DE VIZITAT IN ANKARA

 • Arhitectura moderna a Pietei Kizilay si monumentul din 1936, ridicat in parcul Guven din apropiere, care il comemoreaza pe presedintele Kemal Ataturk si care prezinta mesajul acestuia catre poporul sau: “Fiti mandri, munciti din greu si credeti in voi insiva!”
 • Sediul presedintelui si cladirea Parlamentului construite in 1938 si proiectate de arhitectul austriac Clemens Holzmeister.
 • Parcul Genclik cu parcul de distractii, Gradina Botanica si parcul Kugulu cu lebedele sale primite in dar de Ankara din partea guvernului chinez.
 • Muzeul Razboiului de Independenta, creat in cladirea in care a avut loc prima sedinta a guvernului republicii.
 • Turnul de observatie Atakule, din oraselul Cankaya, care ofera o panorama splendida a Ankarei de pe terasa de observare aflata la o inaltime de 125 metri.
 • Colectia bogata de portelanuri vechi si costume nationale adunate la Muzeul de Etnografie din Ankara.

Ankara se afla in partea centrala a Peninsulei Anatolia. Este al doilea oras din Turcia ca marime, dupa Istanbul. Kemal Ataturk a proclamat orasul capitala in 1920, iar la 13 octombrie 1923, dupa razboiul cu Grecia si Tratatul de la Lausanne, a devenit oficial capitala republicii.

Ankara a devenit centrul administrativ si politic al Turciei, precum si un loc important pentru industrie si comert.

CATEVA DETALII DESPRE ECONOMIA ANKAREI

In capitala se afla cele mai multe institutii publice, dar si sediile unor corporatii nationale si straine, institutii financiare si companii de asigurari. Printre cele mai importante ramuri ale economiei se numara: industria electronica, a armelor, textila si a imbracamintei.

Industria alimentara joaca si ea un rol important, iar sectorul turistic este infloritor. Mestesugurile sunt inca foarte bine dezvoltate, inclusiv productia de covoare, bijuterii, ceramica si diverse obiecte din piele.

Ankara

CUM ESTE VREMEA IN ANKARA

 • Ankara are o clima continental subtropical uscata.
 • Iernile sunt geroase iar verile fierbinti si uscate.
 • Temperatura medie este de 22,5 grade Celsius in iulie, si -1 grad Celsius in ianuarie.

Datorita altitudinii (850 m) exista variatii semnificative ale temperaturii in timpul unei zile. Precipitatiile anuale se ridica la 410 mm, cele mai multe ploi inregistrandu-se in decembrie si ianuarie. Numarul mediu de soare in luna iulie este de 12 ore pe zi. Vanturile din Ankara sunt in principal de nord si nord-est

Vremea in Ankara

STIATI CA?

Din secolul XVI, Ankara s-a specializat in cresterea de capre angora, pretuite pentru lana lor lunga si moale, utilizata in Europa pentru a face materialul delicat si calduros, extrem de cautat, numit mohair.

6 LUCRURI FASCINANTE LEGATE DE ANKARA

 • La fel ca si Moscova, Ankara este capitala unei tari situata pe doua continente :Europa si Asia.
 • Drumul catre mausoleul lui Ataturk este numit Drumul Leilor. Acesta este marginit pe ambele parti de sculpturi reprezentand lei care imita stilul hititilor, unul din cele mai vechi popoare din Anatolia.
 • Exponatele din Muzeul Cailor Ferate din Ankara, care ocupa o parte din gara principala, include casa lui Ataturk si vagonul primit in dar de la Adolf Hitler.
 • Harikalar Diyari din Ankara este considerat cel mai mare parc din Europa aflat in intregime in interiorul granitelor unui oras. Acesta are o suprafata de 1,32 km patrati.
 • In Moscheea Kocatepe din Ankara pot intra 100.000 de persoane deodata, capacitate echivalenta cu cea a stadionului Camp Nou din Barcelona.
 • In 333 I.Hr., langa oraselul Gordion de langa Ankara, Alexandru cel Mare a taiat nodul gordian.
Ankara

PRET BILET AVION ROMANIA – ANKARA

 • Constanţa Kogalniceanu către Ankara 1.672 lei
 • Cluj-Napoca către Ankara 959 lei
 • Timişoara către Ankara 1.061 lei
 • Sibiu către Ankara 1.149 lei
 • Bucureşti către Ankara 581 lei

Galerie foto – Ankara, Turcia

[justified_image_grid flickr_user=122699033@N02 flickr_photoset=72157680165320592]