Tot ce trebuie sa stii despre Statuia Libertatii

Statuia Libertatii a fost un dar din partea guvernului Frantei cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la Independenta Americii.

Pentru mai toti emigrantii care au traversat Atlanticul din Europa spre New York, Statuia Libertatii a fost prima imagine pe care au vazut-o pe teritoriul Statelor Unite.

Statuia a fost proiectata de un sculptor francez pe nume Frederic-Auguste Bartholdi, care visa de multa vreme sa construiasca o statuie asemanatoare Colosului care se inalta candva pe insula greceasca Rodos.

Statuia Libertatii din New York City

Fata statuii a fost modelata dupa cea a mamei sculptorului si legenda spune ca restul corpului a avut ca model o prostituata.

Coroana de pe capul Statuii Libertatii, sau Lady Liberty cum este numita cu afectiune de new york-ezi, are sapte tepi, care simbolizeaza cele sapte mari peste care libertatea ar trebui sa dainuiasca. In mana stanga tine o tablie cu

Declaratia de Independenta si in mana dreapta are o torta, ce simbolizeaza iluminarea.

Constructia Statuii Libertatii din New York

Scheletul de metal al statuii a fost facut de inginerul francez Gustave Eiffel, mult mai cunoscut pentru ca este cel care a stat in spatele ridicarii unei cladiri la fel de celebre, Turnul Eiffel din Paris.

Datorita sistemului foarte ingenios ce este facut din placi de cupru atasate unui cadru de metal, statuia este destul de flexibila pentru a ramane in picioare chiar si in fata unor vanturi sau furtuni extrem de puternice.

O serie de bare din fier prind cadrul de un pilon central.

Statuia Libertatii a fost construita in Paris, Franta. A fost nevoie de noua ani pentru a fi terminata, in anul 1884, dupa care a fost trimisa in Statele Unite in nu mai putin de 214 lazi. Inainte ca statuia sa ajunga in America, Bartholdi s-a dus peste ocean pentru a discuta cu presedintele Ulysses S. Grant despre locul unde urma sa fie amplasata statuia.

Pana la urma s-a luat hotararea de a o ridica pe o mica insula in portul din New York City. Astazi aceasta insula se cheama Liberty.

Cea mai mare problema si una destul de stanjenitoare a fost constructia piedestalului pe care urma sa fie inaltata statuia si care trebuia facut si platit de americani.

Torta Statuii Libertatii a fost expusa in Parcul din Madison Square timp de sase ani intre 1876 si 1882 intr-o incercare de a trezi interesul si a atrage fonduri.

Abia dupa ce publicistul Joseph Pulitzer a inceput sa tipareasca numele celor care donau bani, fondurile au inceput sa se stranga mai usor. In cele din urma, 10 ani mai tarziu in 1886, Statuia Libertatii a fost oficial inaugurata de presedintele Grover Cleveland.

Statuia Libertatii in cifre

Statuia Libertatii are 46.5 metri inaltime si impreuna cu piedestalul ajunge la 93 de metri inaltime. Turistii care viziteaza Statuia Libertatii pot urca pe scarile din interiorul statuii toate cele 354 de trepte pana pe coroana de unde se poate admira privelistea deosebita a metropolei New York City.

Turistii care doresc sa intre in piedestal si sa urce pana in varful statuii ar trebui sa-si rezerve bilete cu multa vreme in avans deoarece cozile pot fi interminabile.