Rio de Janeiro – Capitala carnavalului

Hristos, fotbal si plaje

Rio de Janeiro este destinaţia perfectă pentru cei care doresc soare, plajă şi ritmuri ferbinţi de dans. De asemenea, este un important centru cultural, academic şi de afaceri.

De veghe asupra oraşului

Statula lui Hristos Mântuitorul (Cristo Redentor), ce se ridică deasupra oraşului, a fost inălţată pe muntele Corcovado (710 m), in 1931. A fost proiectată de Hector da Silva Costa, câştigătorul unui concurs naţional pentru acest proiect, in 1921.
Sculptorul francez Paul Landowski a creat capul şi mâinile statuii, in timp ce un grup de arhitecţi şi ingineri si-au ocupat de rest. Statuia priveşte spre ocean, lar cu braţele sale deschise protejează oraşul intr-un gest simbolic. Privit ca una dintre noile minunii ale lumii, monumentul cântăreşte 635 tone şi se ridică la 38 m (statuia în sine are 30 rn). Anvergura braţelor deschise măsoară 23 m.

Orasul fotbalului

In Brazilia, fotbalul nu este doar un sport, ci un adevarat cult, al cérui templu se afla in cel mai mare stadion din lume, Maracana. Construit in 1950 pentru Cupa Mondiala, are capacitatea maxima de 200.000 spectatori. Un muzeu al fotbalului din apropiere gazduieste o adevarata colectie de trofee, afise si articole sportive. in Rio de Janeiro au sediul patru cluburi importante de fotbal – Fiamengo, Vasco da Gama, Huminense gi Botafogo. Stadionul este folosit pentru a gazdui concerte: aici au cantat Frank Sintra, Paul McCartney si Madonna.

Stiati ca?
Traducerea numelui de Rio de Janeiro este Râul lanuarie. Navigatorul portughez Gaspar de Lemos a descoperit golful Guanabara si, confundându-l cu varsarea unui râu, l-a denumit lanuarie, dupa luna, in care la descoperit.

Plaje in ritm de samba şi bossa nova

Plajele din Rio sunt celebre pentru apa caldă, nisipul curat si distracţie făra griji, atrăgând deopotrivă localnici şi turişti Cea mai cunoscută plajă este Copacabana, intotdeauna aglomerata care se intinde 4,5 km de-a lungul Avenida Atlantica zonă care se găsesc numeroase hoteluri şi restaurante.
Dacă am compara-o cu un ritm de samba, atunci plaja Ipanerna este ca bossa nova mai puţin agistata totuşi la fel de fermecătoare. Plaja, alaturi de cartierul cu acelaşi nume, au devenit celebre in toată lumea datoritâ cântecului „Girl from Ipanema” (Grota de Ipanema, Fata din Ipanema), interpretat, printre alţii, şi de Astrud Gilberto, Frank Sinatra şi Ella Fitigerald.

Carnavalul de la Rio de Janeiro

Oraşul este celebru pentru sărbătorile organizate cu ocazia carnavalului, care atrag în fiecare an peste 100.000 de turişti. Oficial, carnavalul incepe cu grandioasa paradă prin oraş a lui Momo, regele carnavalului.
Sărbătoarea durează cinci zile, de vineri pana marţea inainte de Miercurea Cenuşii, dar oamenii incep de obicei să sărbătorească mai devreme, iar pregătirile durează tot anul. Oraşul găzduieşte concerte, evenimente in aer liber, baluri şi spectacole de dans.
Punctul culminant este parada celor mal bune 14 şcoli de dans, la Sambadrom, un loc dedicat paradelor, având o capacitate de 60.000 de locuri. Fiecare dintre şcoli este reprezentată de mii de dansatori şi muzicanţi, având 80 de minute pentru a parcurge cei 800 de metri ai Sambadromului. Spectacolul este acompaniat de focuri de artificii. Carnavalul este transmis de televiziuni din Intreaga Iume.

LOCURI DE VIZITAT

  • Mânăstirea Din secolul XVII – Rococo Mosteiro De Sao Bento, un exemplu perfect cle arhitectură colonială.
  • Bisericile stil baroc din secolul XVIII cum ar fi Candelaria, Nossa Senhora de GIloria şi Sao Peciro.
  •  Catedrala modernă Metropolitana de Sao Sebastiao. , construită in 1979, cu vitralii colorate inalte de 64 m.
  • Arhitectura colonială civilă, de exemplu, Palatul imperial, Palatul Guanabara si Palatul Itamaraty.
  • Muzeul naţional de istorie (Museu Historico Nacional) aflat în clădirea fostului arsenal.
  • Parcul Naţional Tijuca – un fragment cle pădure tropicală in centrul oraşului, cel mai mare parc natural urban.