Palm Beach – Insula celor o mie de palmieri

Orasul Palm Beach este una dintre numeroasele statiuni aflate pe coasta Atlanticului, separate una de alta de apele caii navigabile Intracostal.

 

Un hotel ca un palat

In primii ani ai existentei sale, viata sociala si culturala a statiunii era concentrata in jurul Hotelului Royal Poinciana construit in 1894.

Cladirea a fost vizitata de membri ai celor mai instarite clase sociale, care veneau aici pentru a scapa de iernile reci din regiunile nordice ale tarii.

Hotelul a fost extins de doua ori, iar in timpul epocii sale de aur avea 2.000 de oaspeti pe zi. Cladirea dreptunghiulara avea vedere spre laguna iar fatada sa se intindea pe 594 m.

Lungimea totala a coridoarelor hotelului depasea 5 km, iar personalul folosea biciclete pentru a se deplasa mai eficient prin cladire.

Anii marii crize economice au impiedicat dezvoltarea statiunii iar in 1934 Hotelul Royal Poinciana a fost inchis. Deteriorata de un uragan, cladirea a fost daramata doua decenii mai tarziu.

 

Proprietati ale miliardarilor

In 1896 a fost deschis un alt hotel in Palm Beach – Breakers. Dupa un incendiu in 1925, cladirea a fost extinsa si modernizata (structura de lemn a fost inlocuita cu una de beton), devenind curand principalul spatiu de cazare din zona.

Hotelul exista inca si este una din principalele atractii turistice. istorice ale orasului. Alte repere istorice din Palm Beach sunt proprietatea mar-A-Lago, construita in 1927 pentru milionara Marjorie Merriweather Post.

Conacul are 58 de dormitoare, 33 de bai, 12 semineuri, sase terenuri de tenis, un teren de golf si trei adaposturi antiaeriene. In prezent, domeniul este detinut de unul dintre cei mai bogati oameni din lume – Donald Trump.
In 1994, Michael Jackson si Lisa Marie Presley si-au petrecut luna de miere acolo.

Bogati si faimosi

Locuintele cu preturi accesibile din Palm Beach se invecineaza cu hotelurile moderne si domeniile luxoase ale elitei americane.

Printre cei care au detinut proprietati in oras se numara membrii familiei Kennedy si formatia Beatles, cantareti ca Rod Stewart si Michael Jackson; in zona locuiesc si multi politicieni si oameni de afaceri faimosi.

Worth Avenue – principala artera comerciala a orasului (uneori numita Rodeo Drive dupa faimoasa strada din Beverly Hills) – a fost creata cu gandul la cei mari instariti rezidenti din Palm Beach.

Pe ambele parti ale strazii se afla buticuri de lux, magazine de imbracaminte si cosmetice, galerii de arta apreciate, cafenele si restaurante.

Stiati ca?
In 2000, dupa raportarea unor nereguli in numararea voturilor din Florida la alegerile prezidentiale, buletinele de vot din Palm Beach au fost numarate din nou.

Candidatul republican, George W. Bush a castigat cu o majoritate de doar 537 de voturi. Orasul Palm Beach se afla pe o insula-bariera ce masoara 26,5 km in lungime si constituie cel mai estic punct al Floridei.

Insula nucilor de cocos

In 1878, Providencia, un vapor care transporta o incarcatura de nuci de cocos de la Havana catre Barcelona a naufragiat pe coasta Floridei.

Colonistii care populau zona orasului modern Palm Beach au adunat nucile de cocos care pluteau in apa si le-au plantat de-a lungul tarmului. Orasul a fost botezat dupa aceasta plantatie intinsa de palmieri exotici, care nu cresc in mod natural pe insula.

5 lucruri fascinante

  • La finalizarea sa, Hotelul Royal Poinciana (1.100 camere) din Palm Beach era cea mai mare constructie de lemn din lume.
  • Pana in 1935, calea ferata Florida East Coast era singurul drum permanent care lega Insula Palm Beach de continent.
  • 1.200 de persoane au fost angajate pentru a construi Hotelul Breakers. Constructia s-a inspirat din modelul Villa Medici din Roma – domeniul renascentist al familiei Medici.
  • 67 de ani este varsta medie a rezidentilor in Palm Beach. Peste jumatate din populatie are peste 65 de ani.
    Intemeietorul Palm Beach este comemorat printr-un obelisc de 34 m situat pe insula artificiala Flagler Memorial, in largul coastei orasului Miami.