Buenos Aires – Parisul sudului

Buenos Aires este locul unde, in anul 1900, s-a nascut cel mai la moda dans al secolului 20 – tangoul argentinian. Un amestec de habanera spaniola, flamenco si ritmuri candombre africane, in devenit in curand cel mai popular dans in Europa si Statele Unite. Recent, tangoul cunoaste o perioada de renascere.

Palatul prezidential

In Plaza de Mayo, se afla un palat roz numit Casa Rosada – resedinta presedintilor republicii. Isi datoreaza faima nu doar conducatorilor care au guvernat de aici, ci in primul rand fostei doamne a Argentinei, Eva Peron, care vorbea multimii din balconul palatului. Argentinienii se refera la ea cu numele afectuos de Evita.

Pentru acestia, a fost personificarea cresterii meteorice “de la zdrente la bogatie”. A murit de cancer la 33 de ani, lasand intreaga natiune in doliu.

Patru dialecte

Pe langa dialectul colocvial lunfardo, pana la sfarsitul anilor 1940, in unele districte din Buenos Aires se vorbea un amestec de spaniola si indiana numit cocoliche.

In districtul Belgrano, puteti auzi un amestec ciudat de spaniola si germana numit Belgranodeutsch. Astazi, toate aceste dialecte locale au disparut, lasand loc dialectului dominant riolatense – versiunea argentiniana a limbii spaniole.

Probleme urbane

Buenos Aires este unul dintre cele mai mari orase din lume. Metropola cu o crestere rapida se confrunta cu multe probleme economice, sociale si de mediu. Locuitorii sunt supusi unor niveluri excesive de zgomot si unui grad extrem de ridicat de poluare a aerului, chiar si pentru un oras mare.

Datorita marii crize pe care Argentina a traversat-o la inceputul sec. XXI si nivelului ridicat al somajului, serviciile publice si infrastructura orasului s-au deteriorat, iar districtele sarace au inceput sa se extinda.

Plamanii orasului

Un loc de evadare din problemele de zi cu zi este parcul municipal Palermo, proiectat de un imigrant polonez, unul din fondatorii institutului Argentinian de Geografie, colonelul Czeslaw Jordan Wysocki.

Cea mai frumoasa parte a parcului este gradina de trandafiri – Rosedal. Iazurile, legate prin canale inguste, sunt de asemenea impresionante. Sambata si duminica parcul este plin de viata. Mii de localnici vin aici pentru jogging, mersul pe bicicleta sau cu caiacul. La fel de populate sunt si picnicurile pe malurile iazurilor.

Academia de tango

Interiorul hotelului Mansion Dandi Royal adaposteste cea mai faimoasa academie de tango din Buenos Aires. In fiecare an, sute de studenti din Argentina si din strainatate vin aici, sperand sa fie admisi intr-o clasa a instructorului Hector Villalba, legendarul director artistic al academiei. Timp de aproape patruzeci de ani acesta a infiintat scoli de tango profesionist in toata lumea, de exemplu in San Francisco si San Telmo. Mansion Dandi Royal ramane insa mecca fanilor tangoului.

Stiati ca?
Locuitorii din Buenos Aires isi vor aminti mult timp ziua argentiniana a independentei, 9 iulie 2007. Seara a nins, pentru prima data in 89 de ani. Locuitorii au iesit pe strazi pentru a admira peisajul alb, iar posturile de radio au difuzat un tango numit What a night!(Ce noapte).

Buenos Aires este adesea numit Parisul sudului, datorita atmosferei sale si strazilor elegante. Principala artera a orasului, Avenida 9 de Julio, este cea mai lata strada din lume. Impreuna cu trotuare si spatiile verzi are o latime de 140 de m. Fiecare parte a strazii are noua benzi de circulatie. Strada seamana cu Champs-Elysees ca stil si scara, dar cu o singura diferenta – este mult mai lata decat artera principala din Paris.

Locuri de vizitat:

  • Cladirea monumentala a Congresului (Palacio del Congreso), cu domul sau din cupru, inalt de 80 de metri.
  • Puerto Madero – un centru comercial in portul raului. Aici este ancorata o veche nava, Fregata Sarmiento, cu un muzeu maritim.
  • Faimosul Cimitir Recoleta, care arata ca un orasel. Multimi de argentinieni viziteaza cavoul familiei Duarte, unde este ingropata Eva Peron.
  • Muzeul National de Arte Frumoase, cu colectii de picturi apartinand unor artisti precum Monet, degas, Renoir, van Gogh, Cezanne, Gauguin, Picasso si Chagall.
  • Cafe Tortoni – cea mai veche si exclusivista cafenea din oras – pe Avenida de Mayo 829, in centrul Buenos Aires.