Asuncion – Terase pe malurile Fluviului Paraguay

Asuncion este unul dintre cele mai vechi orase coloniale din America de Sud. Este cunoscut drept “mama oraselor” , pentru ca a fost punctul de plecare pentru diverse expeditii ale spaniolilor care au intemeiat asezari in zonele nou cucerite.

In plus, Asuncion a fost un centru al miscarii sud-americane de independenta – prima revolta locala impotriva spaniolilor a avut loc in 1731.

Un fluviu de granita

Orasul Asuncion se afla pe malul Fluviului Praguay, care masoara 2.621 km in lungime si are un bazin cu o suprafata de 1.150 km patrati. Izvorul acestuia se afla in platoul brazilian Mato Grosso. Cursul superior al fluviului formeaza granita dintre Brazilia si Paraguay. In zona de mijloc,

Fluviul Paraguay curge prin centrul Paraguayului si imparte tara in doua sectiuni: partea estica, acoperita de paduri, si partea de vest, a savanelor Gran Chaco.

Casa independentei

Ideea unui Paraguay independent s-a nascut intr-o cladire mica si alba din Asuncion. Casa de la Independencia (Casa Independentei). Din aceasta casa, un grup de oameni condusi de Pedro Juan Caballero (1786-1821) a pornit la inceputul secolului XIX pentru a proclama independenta tarii.

Paraguayenii curajosi au luat cu asalt resedinta guvernatorului. Faptele lor au condus in cele din urma la eliberarea Praguayului de sub conducerea Spaniei. Casa de la Independencia este in prezent un muzeu cu interiorul restaurat, care dateaza de acum 200 de ani.

Razboiul paraguayan

Unul din evenimentele notabile din istoria orasului a fost un conflict in 1864-1870, intre Paraguay si o coalitie formata din Brazilia, Argentina si Uruguay. Razboiul, care este considerat cel mai sangeros conflict din istoria moderna a Americii de Sud, a fost inceput de Paraguay, al carui dictator, Francisco Solano Lopez a atacat Brazilia pentru a dobandi unele din terenurile acesteia.

Brazilia a fost ajutata de vecinii sai si a primit ajutor financiar de la Marea Britanie. Dupa cinci ani de razboi, Paraguay a pierdut o parte considerabila din teritoriul sau, populatia tarii a scazut de la 1 milion la cca. 200.000 (905 dintre barbatii paraguayeni au fost ucisi) iar capitala a ramas in ruine.

Dupa modelul Parisului

Panteonul Eroilor Nationali din Asuncion este o cladire al carei model este Domul Invalizilor din Paris. Acesta a fost proiectat de arhitectul italian Alejandro Ravizza ca o capela.

Constructia Panteonului a fost inaugurata in anii 1860 de presedintele Francisco Solano Lopez, dar pentru construirea sa au fost necesari 70 de ani, din cauza razboiului inceput de dictator.

Cladirea este principalul mausoleu din Paraguay, fiind locul de odihna al celor mai de seama personalitati din istoria tarii, inclusiv primul presedinte, Carlos Antonio Lopez.Asuncion

Mandria Paraguayului – Olimpia Asuncion

Olimpia Asuncion este cel mai de succes club de fotbal din tara. A fost fondat in 1902 si este cea mai veche echipa de fotbal din Paraguay. Anii 1970 au reprezentat perioada de aur pentru Olimpia Asuncion.

In acea perioada, echipa condusa de Luis Cubilla a castigat Copa Libertadores a Americii de Sud. In acelasi an, clubul a castigat Copa Interamericana, invingand campioana Salvadorului si ulterior Malmo FF din Suedia, in finala Cupei Intercontinentale.

Stiati ca?

Orasul Villa Hayes se afla pe celalalt mal al fluviului. A fost numit dupa Rutherford B. Hayes, un presedinte american care a arbitrat o disputa teritoriala dupa razboiul paraguayan. Hayes a acordat regiunea disputata – Gran Chaco – Paraguayului si a devenit un erou national.

Capitala statului Paraguay se afla la marginea de vest a Podisului Braziliei., care coboara sub forma de terase spre fluviul Paraguay.

Orasul este situat pe malul stang al fluviului, aproape de confluenta acestuia cu Pilcomayo. Malurile opuse ale fluviului apartin Argentinei.

Orasul, situat la o altitudine medie de 43 de metri peste nivelul marii, este inconjurat de dealuri, dintre care cele mai inalte sunt Cabara, Clavel si Taruma.

Locuri de vizitat

  • Cladirile istorice din centrul orasului, cel mai vechi cartier de pe malurile fluviului, care includ edificii coloniale restaurate, precum Casa Viola, cladirea Congresului National si teatrul local. De asemenea, merita sa vizitati catedrala din secolul XIX si Palatul Prezidential.
  • Museo Nacional de Bellas Artes, un muzeu de arte frumoase fondat la inceputul secolului XX, care initial detinea o colectie de opere de arta donate de Juan Silvano Godoi.
  • Catedrala orasului, o cladire construita in stil baroc colonial. Biserica are fatada viu colorata si partea din fata lata, cu doua turnuri.
  • Iglesia de la Recoleta, una dintre cele mai frumoase biserici din oras. Cladirea a fost construita in stilul spaniol baroc in anul 1829. Are o fatada lata, eleganta si o clopotnita mica.