Marele Canion – Un spectaculos defileu prin timp

Acum sase milioane de ani, fluviul Colorado a inceput sa-si croiasca drum prin platoul Colorado, creand una dintre minunile naturale ale lumii… Marele Canion!

Marele Canion – O minune a naturii

Marele Canion este coplesitor. Serpuieste de-a lungul a 446 km, trecand prin coltul statului Arizona, de la granita cu Nevada in vest, ajungand pana in Utah, in nord.
Pe alocuri este un amfiteatru pustiu cu pereti rosiatici, in alte zone, de la baza canionului se ridica formatiuni de stanca ascutite sau terasate.
Peretii abrupti ai canionului – peste 1 km inaltime – prezinta o sectiune prin scoarta pamantului ilustrand aproape 2 miliarde de ani, structurata in aproape 40 de straturi.
Fosilele gasite in aceste straturi alcatuiesc pentru cercetatori un tablou extraordinar al lumii animalelor si plantelor care au existat in diferite perioade din trecutul Pamantului.

Plina de viata

Flora si fauna din Marele Canion sunt extrem de diverse: 91 de specii de mamifere, 373 specii de pasari, 17 specii de pesti, 57 specii de reptile si amfibieni si 1.750 de specii de plante. Zona rezervatiei este considerata desert semi-arid, cu tipuri de habitat distincte, localizate la altitudini diferite.
De-a lungul albiei fluviului, vegetatia bogata atrage mai multe mamifere, inclusiv veverite, coioti si sconcsi. In rezervatie se gasesc aproximativ 250 de specii de pasari. In timpul iernii, apele fluviului populate cu pastravi ofera o sursa importanta de hrana pentru vulturul plesuv.
De la constructia barajului Glen Canyon (1963), mii de pasari isi petrec iarna langa fluviu. Padurile de pin si ienupar din Rama Nordica sunt locuite de 52 de specii de mamifere, inclusiv pume, elani si ursi americani. Cerbii si berbecii de munte sunt speciile de copitate cele mai intalnite.

Electricitate si inginerie

Barajul Glen Canyon (1963) a fost construit la Page (Arizona), pentru a servi populatiei din sud-vestul Americii. A avut un impact major asupra ecologiei din Marele Canion, oprind inundatiile ce aveau loc primavara si ducand la distrugerea habitatului pentru animale: nisipul nu mai parasea albia raului pentru a forma plaje, mlastini si ape statatoare.
Solutia s-a gasit prin inundatii controlate: prima in 1996 iar ultima in 2008. Pentru cateva zile, barajul se deschide cu un debit de aproximativ 1.100 m cubi pe secunda, aproximativ jumatate din debitul inundatiilor naturale de primavara.

Oamenii canionului

Primele urme ale prezentei umane dateaza de acum aproximativ 12.000 de ani, cand triburile de vanatori-culegatori foloseau arme din piatra pentru a vana capre de munte, lenesi si bizoni.
Locuitorii permanenti ai zonei au fost semnalati acum 4.000 de ani, acestia cautand adapost in pesteri si surplombe.
Din aceasta perioada au fost gasite figurine de cativa centimetri inaltime, confectionate din crengute sectionate si modelate in forma de animale. In primii 500 de ani d.Hr., locuitorii zonei au inceput sa-si confectioneze cosuri si sandale si sa stocheze grane.
Pana in anii 500 d.Hr. locuiau in comun, bordeie circulare, iar pana in anul 900 d.Hr. cultivau porumb de-a lungul albiei fluviului. In secolul XIII, stramosii indienilor Hualapai (“oamenii pinilor inalti”) s-au stabilit in zona.  Si astazi, aceste triburi traiesc in rezervatii la sud de canion.

Info: Timp de aproximativ 6-8 milioane de ani, fluviul Colorado a erodat roca sedimentara moale a platoului Colorado, creand cel mai mare canion din lume. In timp, fluviul a sapat pana la baza lantului muntos ce exista aici acum 1,7 miliarde de ani.

5 lucruri fascinante:

  • In peretii Marelui Canion sunt numeroase falii ce expun straturile geologice din Canion, de la rocile din Precambrian – acum aproape 2 miliarde de ani – pana la cele mai recente scurgeri de lava datate la mai putin de 10.000 de ani.
  • Fosilele din straturile de roca evidentiaza faptul ca zona a fost odata scufundata sub mare sau a fost parte dintr-o zona de coasta.
  • In peretii Marelui Canion sunt ascunse aproximativ 1000 de pesteri – localizate in mare parte in zonele calcaroase. Dintre acestea, 335 au fost explorate.
  • Pe alocuri, baza Canionului este peste 1,6 km sub nivelul platoului. Este atat de adanc, incat lumina soarelui ajunge acolo doar o ora pe zi. Temperatura la baza este mai ridicata, vara atingand 42 grade C.
    In medie, in fiecare an, trei sau patru oameni isi pierd viata cazand in Canion. Caldura si inundatiile spontane contribuie, de asemenea, la pierderile de vieti omenesti.