Cascada Niagara – Splendoarea tunetului din apa

Cascada Niagara se aude de la mai multi km distanta. A inspirat intotdeauna tot felul de acrobatii, unele dintre ele cu final tragic.

Vederea impresionantei cascade este o experienta ce-ri taie rasuflarea. Dimensiunile sale sunt cel mai bine admirate din elicopter sau de pe o terasa.

Poti simti puterea apei in cadere pe masura ce mergi pe promenada Table Rock sau pe traseele turistice din jurul cascadei care ofera o panorama fantastica asupra imenselor valtori inspumate.

Poti merge si in spatele perdelei de apa prin pestera Vanturilor de pe insula Caprei. Vuietul este coplesitor. De asemenea se poate naviga aproape de cascada pe un vas cu aburi. Intr-o zi insorita, curcubeeele formate peste apele asurzitoare compenseaza faptul ca te poti uda pana la piele.

Cascada Niagara si dezamagirile americane

Inca de la inceputul secolului XIX, Cscada Niagara a atras o multime de turisti. Astazi numarul vizitatorilor atinge 13 milioane pe an, transformand-o mai mult intr-un parc de distractii decat un fenomen natural.

Este o destinatie frecventa pentru luna de miere, de unde si remarca ironica a lui Oscar Wilde: ” Cascada Niagara trebuie sa fie a doua mare dezamagIre a casniciei americane.”

Pe langa cascada in sine, exista multe atractii precum si un restaurant rotitor cu vedere la apa si Daredevil Gallery in IMAX Theater. In ani 1990 s-a construit un cazinou si un centru comercial in apropiere, precum si mai multe terenuri de golf gradini botanice si parcuri zoologice.

Raul Niagara curge linistit de la lacul Erie, accelereaza rapid cand se apropie de Lacul Ontario si apoi plonjeaza spectaculos.

La sfarsitul ultimei ere glaciare, apa din ghetarul care se topea a inceput sa curga spre Oceanul Atlantic, formand o cadere de cateva zeci de metri inaltime intre Lacul Erie si Lacul Ontario.

Cascada se afla atunci in alt loc, unde se afla azi orasul Queenston. Pe parcursul ultimilor 12.000 de ani, datorita eroziunii, malul cascadei s-a mutat cu 11 km in amonte.

Insula Capre imparte cascada in doua sectiuni, cea de est (in SUA) si de vest (in Canada).

5 lucruri fascinante legate de Cascada Niagara:

  • Numele Niagara sau Apele care Tuna, vine din limba indienilor americani;
  • Diferenta de nivel intre Lacul Erie si Lacul Ontario este de cca. 100m;
  • Cascada Niagara este luminata noaptea, imaginea fiind spectaculoasa si iarna, cand apa ingheata partial;
  • Fluxu complet de apa al raului trece prin Cascada Niagara doar intre 8 a.m. si 8 p.m., din aprilie pana in octombrie. In rest, jumatate din apa este deviata spre o centrala hidroelectrica de 4400 MW;
  • Nivelul apei din rau poate varia cu mai multi metri, in functie de cantitatea deviata spre centrala.