Cancun – Vacanta de vis in “Vizuina sarpelui”

Istoria acestei statiuni “Cancun” este foarte scurta. In perioada anilor 1960 turismul mondial a explodat, iar Acapulco, vizitat de americani in masa, s-a dovedit a fi o mina de aur. Autoritatile mexicane s-au gandit sa repete acest succes si s-a hotarat transformarea Cancun-ului intr-o statiune similara.

Pornind de la zero

Orasul era doar un punct de pe harta, aproape nelocuit, din sud-estul teritoriului, denumit oficial abia in 1902, in onoarea poetului, soldatului si politicianului Andres Quintana Roo.

Insula era locuita doar de trei oameni. Totul a trebuit sa fie construit de la zero. Acest lucru a fost privit ca o oportunitate pentru realizarea unor proiecte neobisnuite utilizand tehnologie de ultima ora.

Plaje, recifuri, mayasi

Alegerea locatiei a fost influentata de mai multi factori naturali: clima tropicala, plajele intinse de nisip, apele de smarald si reciful de corali ce se intinde de-a lungul coastei, creand un microcosm de culoare si viata – un adevarat paradis pentru scufundatori.

Reciful protejeaza de asemenea plaja si laguna de valurile mari. Decizia a fost influentata de istoria regiunii – Quintana Roo, orasul Cancun si imprejurimile acestuia sunt presarate cu vestigii fascinante ale culturii si arhitecturii mayase.

Trei obiective

Vizionarii din spatele orasului Cancun au avut trei obiective: sa creeze un oras care sa ofere infrastructura si serviciile unei statiuni uriase, sa realizeze o zona turistica si sa construiasca un aeroport international care sa faciliteze sosirea turistilor (12 milioane de oameni pe an).

Autoritatile din Cancun au asigurat de asemenea construirea unor sosele de calitate si a unor fasii frumoase de plaje.

Statiunea dispune de apa curenta potabila. In acest fel, coasta de est a Peninsulei Yukatan adaposteste acum o statiune de inata clasa, care este chiar mai moderna si mai luxoasa decat Acapulco insusi.

Doua orase

Localizat partial pe insula si partial pe coasta, orasul Cancun este format din doua zone. Prima este cea hoteliera, plina de zgarie-nori, administrata de cei mai prestigiosi operatori internationali de hoteluri.

Arhitectura neo-coloniala, constrasteaza cu cea de inspiratie mayasa, tehnologia moderna imbinandu-se cu concepte precum zonele de relaxare tropicale din Melia Cancun.

A doua zona, Ciudad de Cancun, indeplineste rolul de centrul de servicii al statiunii. Bulevardul cu patru benzi Kukulcan incepe din aceasta zona si leaga insula de continent.

Diferit, dar ca acasa

Turistii isi petrec ziua la plaja, facand scufundari, vizitand ruinele mayase din Chichen-Itza sau Tulum sau la cumparaturi. Vorbitorii de limba engleza se simt ca acasa in aceasta statiune cosmopolita.

Desi in general este dificil sa comunici in Mexic daca nu cunosti limba spaniola, angajatii din hoteluri, magazine, baruri si discoteci vorbesc limba engleza.

Niciunul dintre americani, europeni sau asiatici nu va intampina dificultati in a-si comanda felurile de mancare sau bauturile favorite.

Stiati ca?

Bulevardul Kukulcan traverseaza aproape tot orasul Cancun. Este denumit dupa unul din zeii mayasi – Sarpele cu pene. Orasul mayas precolumbian Chichen-Itza adaposteste o splendida piramida dedicata aceluiasi zeu.

Cancun a ajuns in topul celor mai cautate statiuni cosmopolite, unde toata lumea se poate bucura de soare, plaje cu nisip, lagune turcoaz si recifurile lor de corali.

Desi odihna si relaxarea sunt activitatile preferate ale orasului, acesta atrage si numerosi turisti in cautare de aventura. Ca si in restul Peninsulei Ycatan, si in Cancun s-au pastrat numeroase vestigii ale culturii mayase.

Locuri de vizitat:

  • Muzeul INAH din zona hoteliera, aflat sub patronajul Institutului National de Antropologie si Istorie, expune masti si bijuterii mayase.
  • Piata La Fiesta si Piata Mayfair – cea mai mare selectie de lucrari de arta mestesugareasca mexicana din Cancun.
  • Piata Flamingo – unde puteti face cumparaturi intr-un decor de inspiratie mayasa.
  • Cozumel sau Insula Randunelelor din apropiere, este un paradis al scufundatorilor. Apa este transparenta pana la 70 de m; Jacques Cousteau a realizat aici unul din filmele sale.
  • Chichen-Itza – cele mai cunoscute ruine mayase din Peninsula Yucatan. Sistemul sau de “temple ale timpului” ofera o interpretare a calendarului mayas.
  • Tulum – la 130 km de Cancun, ruinele bine conservate ale asezarii mayase ce dateaza de la sfarsitul existentei lor ca natiune (incepand in jurul anului 1200) si pana la sosirea spaniolilor din sec. XVI.