Tunis – In inima lumii arabe

In vremurile stravechi, Tunis era denumit Tynes sau Tunes. In sec. V i.Hr. era un mic cartier portuar fenician, in suburbiile Cartaginei. Dupa ce romanii au cucerit Cartagina, numele Tynes a disparut din paginile de istorie pentru aproape 1000 de ani, reaparand abia in scrierile arabe din secolul VIII d.Hr. drept “Tunis”.

Marea moschee

Nasterea Tunisului arab este strict legata de construirea Marii Moschei a Maslinului in anul 732 d.Hr. In secolul XIX Ibrahim ibn Ahmed a reconstruit moscheea in stilul arhetipal brut al Aghlabizilor.

Plafonul principalei Sali de rugaciune este sustinut de 200 de coloane, care au supravietuit din ruinele Cartaginei romane. Al doilea dom al moscheii, porticurile, minaretul sis ala boltita au fost adaugate ulterior in sec. X.

DATE GENERALE

 • Nume arab – Tunis
 • Tara – Tunisia
 • Suprafata – 212,63 km patrati
 • Populatia – 741.000 de locuitori
 • Intemeiat – 814 i.Hr.
 • Muzeul National Bardo

In palatele din sec. XIII ale beilor husseiniti din suburbiile estice ale Tunisului se afla unul din cele mai mari si bogate muzee din Africa, Muzeul National Bardo. 35 de incaperi si numeroase holuri expun majoritatea obiectelor istorice importante descoperite in siturile arheologice din apropiere.

Insasi cladirea muzeului este un frumos exemplu de arhitectura araba. Muzeul Bardo detine cea mai mare colectie de mozaicuri romane, expuse pe pereti si podele.

Stiati ca?
In moscheile din Tunis pot intra doar musulmanii. Doar in Marea Moschee este permis accesul turistilor de alte credinte, intr-un anume interval orar.

Femeile straine nu trebuie sa fie imbricate prea lejer in public, mai ales in apropierea moscheilor.

Medina din Tunis

Medina, cel mai vechi cartier conservat din Tunis, a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO. Cladirea ceantrala din Medina este Marea Moschee, de unde pornesc toate strazile. O alta cladire la fel de impresionanta din Medina este Tourbet Aziza Othmana, mausoleul Printesei Aziza din sec. XVIII.

In partea stanga a Marii Moschei se afla Strada bibliotecilor (Rue des Librairies) cu trei scolli coranice (madrasah) din sec. XVIII, care functioneaza de peste 200 de ani.

Stiati ca?
In cafenelele si barurile din Tunis sunt servite doar doua tipuri de bauturi. Unul este ceaiul negru cu consistenta unui sirop, servit cu zahar si menta proaspata. Cealalta bautura este o cafea turceasca tare si dulce, servita doar in cesti albe.

Mausoleul Tourbet El Bey

Tourbet El Bey, mausoleul printesei din Dinastia Hussein, este un exemplu de arhitectura tunisiana veche. Acoperisul are cupole acoperite cu tigla verde tip “solzi de peste”.

Monumentul funerar a fost construit in prima jumatate a sec. XVIII, in timpul domniei Regelui Ali al II-lea si reprezinta locul de veci pentru multi bei, printese, ministri si membrii ai justitiei. Sarcofagele erau decorate cu sculpturi din marmura si broboada favorite a persoanei decedate, un turban sau un fes.

Statutul persoanei poate fi dedus din numarul de ciucuri de pe palaria din piatra.

Ville Nouvelle

Ville Nouvelle (“Orasul Nou”), construit de francezi in perioada coloniala este complet diferit de Medina. Cartierul are un character European si se aseamana cu orasele din sudul Frantei. Ville Nouvelle este centrul guvernamental si comercial al capitalei.

Exemplele cele mai impresionante de arhitectura coloniala include Catedrala Sf. Vincent de Paul din Independence Plaza (Piata Independentei), un amestec interesant al stilurilor gotic, bizantin si mauritan.

Economia

Tunis este cetrul economic si financiar al Tunisiei. In oras exista numeroase fabrici de chimicale, beton, textile, ulei si produse piscicole, precum si otelarii si fabrici de sticla. Cu toate acestea, cel mai important este portul, conectat cu multe ramuri ale economiei. Turismul si mestesugurile legate de turism aduc venituri importante pentru oras. Tunis este vizitat annual de 5.500.000 turisti straini iar 60% din locuitorii angajati lucreaza in turism.

Clima

 • Tunis are un climat mediteranean – cantitatea anuala de precipitatii atinge 400 mm.
 • Cea mai rece perioada este intre decembrie si martie, cu o temperature zilnica medie intre 7 si 18 grade Celsius.

Din iunie pana in septembrie temperature variaza intre 16 si 32 de grade Celsius. In Tunis verile sunt fierbinti iar iernile blande. Pe parcursul zilei temperatura variaza mult datorita amplasarii orasului in desert.
Muzeul de pe Dealul Byrsa

Pe varful dealului Byrsa din Cartagina (un oras – stat antic, astazi in suburbiile Tunisului), langa Catedrala Sf. Louis, se afla un muzeu inconjurat de un frumos parc. Muzeul de Arheologie are o colectie de obiecte unice din perioadele punica, romana si crestina din Africa de Nord.

In spatele parcului se afla o zona cu fundatiile cladirilor punice. Dincolo de acestea, exista o terasa cu vedere spre Golful Tunis. La nord de muzeu, se afla Teatrul lui Hadrian din sec. II, care a fost restaurant, iar in spatele acestuia este un drum ingust care duce la Baile Antonius, fragmentul cel mai bine conservat din complex.

Cele cateva fundatii care au supravietuit distrugerii romane din 146 i.Hr. si devastarii de catre vandali in 139 d.Hr., ne ofera o idée despre cat de impresionanta a fost Cartagina. Datorita sapaturilor effectuate in Cartagina in sec. XIX, stim ca zidul din jnurul portului aveau o lungime de 32 km.

LOCURI DE VIZITAT IN TUNIS

 • Muzeul de Etnografie si Arta Populara, situat intr-un palat din sec XVIII cu cea mai mare colectie folclorica, de exemplu imbracaminte tunisiana.
 • Dealul Nordic din Tunis, transformat de francezi in Parcul Belvedere. In present, aici se afla o gradina zoological si o insula lacustra cu o cafenea populara.
 • Complexul Istoric Central Souk in zona Marii Moschei, impartit in 5 sectiuni: Piata Parfumurilor, Piata Panzelor, Piata Femeilor, Piata Matasii si Piata Turceasca.
 • Vechiul oras fortificat La Goulette situate la 15 km nord de Tunis, candva o fortareata a piratilor si unul dintre cele mai mari orase de evrei din Tunisia.
 • Suburbia exclusivista a Tunisului, La Marsa, locuita candva de bei. In present palatele gazduiesc misiuni diplomatice si ambasade europene.
 • Cazarma Sidi Amir, apartinand unuia dintre cele cinci complexe militare, construite de Hammouda Bey.


CRONOLOGIE TUNIS

 • 814 i.Hr – este intemeiat orasul fenician Tynes;
 • 146 d.Hr. – Tynes este distrus de romani;
 • 670 – cucerirea de catre arabi;
 • 732 – construirea Marii Moschei;
 • Sec XII – Tunis devine capitala Tunisiei;
 • XIII – inflorirea pirateriei mediteraneene;
 • XIV – stapanirea turca;
 • XVIII – sunt intemeiate trei madrasah (scoli musulmane);
 • 1881 – ocupatia franceza;
 • 1956 – Tunis devine capitala Republicii Tunisiene;
 • 1979-1990 – orasul devine sediul Ligii Arabe.

Galerie foto – Tunis

[justified_image_grid flickr_user=122699033@N02 flickr_photoset=72157679555999933 flickr_caching=1]