Pretoria – Intr-o vale linistita

Poporul Matabele au fost primii locuitori cunoscuti ai regiunii. 200 de ani mai tarziu, au fost iblocuiti de poporul Zulu, care au fost obligate curand sa se lupte cu alti cotropitori – burii, fondatorii orasului Pretoria. Orasul a fost cucerit curand de britanici.

Pretoria

Trei raniti

Unul din evenimentele care au dus la fondarea Pretoriei a fost Batalia de la Raul de Sange, purtata in 1838 intre 10.000 de luptatori Zulu si 470 de soldati buri.

Acestia din urma, care se deplasau in vagoane, le-au asezat formand un perimetru defensive din spatele caruia respingeau atacurile lancerilor Zulu. Datorita armelor de foc si unui singur tun, burii au obtinut o victorie coplesitoare: aproximativ 3.000 de luptatori Zulu au fost ucisi, in timp ce burii au avut doar trei raniti.

DATE GENERALE

  • PretoriaNume englezesc – Pretoria
  • Tara – Republica Africa de Sud
  • Provincia – Gauteng
  • Suprafata – 1644 km patrati
  • Populatia – 1.725.000 locuitori
  • Intemeiat – 1855

Loftus Versfeld este un stadion de fotbal si rugby din Pretoria. A fost deschis in 1923, dupa finalizarea tribunelor initiale, care aveau o capacitate de 2.000 de spectatori.

Structura actuala este rezultatul unor transformari realizate in timp – cea mai recenta a avut loc inainte de Cupa Mondiala de Fotbal din 2010.

Sistemul de sonorizare al stadionului, iluminarea si tabela de marcaj au fost modernizate. Cu cinci ani inainte de Cupa Mondiala de Fotbal, au fost jucate aici meciuri din campionatul mondial de rugby.

Pe langa competitii sportive, stadionul mai gazduieste si evenimente musicale. Cele mai remarcabile concerte care au avut loc aici sunt cele ale lui Robbie Williams in 2006 (56.000 de personae prezente) si Celine Dion in 2008 (80.000 de spectatori)

Stiati ca?
In anul 2005, guvernul municipal a preschimbat numele orasului in Tshwane, in onoarea unui sef de trib care a trait in aceasta regiune inainte de sosirea burilor.

Noul nume, desi aprobat de Consiliul Denumirilor Geografice din Africa de Sud, nu este official deoarece nu a fost aprobat de guvernul Africii de Sud.

Un mormant symbolic

Pionierii buri care au fondat Pretoria sunt comemorati de Monumentul Voortrekker – o structura uriasa de granit, construita intre 1937 – 1949. Cladirea are lungimea, latimea si inaltimea de 40 m. Se afla in varful unui deal inalt si este vizibila aproape de oriunde din oras.

Cel mai important element al monumentului este un cenotaph din interior. Piatra funerara a fost construita astfel incat in fiecare an pe 16 decembrie (aniversarea Bataliei de la Raul Sangelui), este luminata de razele soarelui care patrund printr-o deschizatura a structurii.

Stiati ca?
Orasul a fost numit dupa fondatorul sau, Marthinus Wessel Pretorius, care a dorit sa-si comemoreze tatal, Andries Wilhelmus Jacobus Pretorius (1789 – 1853), comandantul victorios din Batalia de la Raul Sangelui si fondatorul Republicilor Transvaal si Natalia

Trei pentagoane

Patru forturi au fost construite pentru a proteja Pretoria in timpul celui de-al II-lea Razboi al Burilor. Trei au forma de pentagon. Au avut drept model fortificatii germane similare si permiteau mai multe pozitii de tragere decat fortaretele conventionale.

Fortaretele s-au dovedit a fi inutile – majoritatea burilor luptau pe linia de front si numai garnizoanele reduse ramaneau in oras (unele cetati erau pazite de un singur om). Britanicii au cucerit Pretoria fara lupta.

Pax Pretoriana

Orasul a dat numele termenului Pax Pretoriana, care se refera la politica externa a tarii fata de statele africane. Termenul descrie de asemenea stabilitatea relative a Africii de Sud si pozitia dominanta a natiunii in regiune.

In timpul Apartheidului, Pax Pretoriana a avut o conotatie negative din cauza politicilor externe agresive ale Africii de Sud. Astazi, se refera la rolul republicii in initierea de schimbari economice si politice positive in regiune.

Economia

Pretoria este unul dintre cele mai mari centre economice, educationale si culturale din Republica Africa de Sud.

Cele mai dezvoltate ramuri industriale sunt prelucrarea metalelor, asamblarea vehiculelor, fabricarea de utilaje, produse chimice, procesarea alimentelor (zahar si tutun), textile, tabacitul, fabricarea sticlei si tipografia. In oras exista fabrici pentru repararea vagoanelor.

Foarte multi locuitori sunt angajati in institutii guvernamentale. Pretoria este si un important nod de transporturi terestre si aeriene.

Clima

Pretoria are o clima tropicala intermediara. Verile sunt lungi si fierbinti, iar iernile scurte, reci si uscate. In ciuda altitudinii ridicate, temperaturile sunt relative mari.
Ianuarie, cea mai calduroasa luna a anului, are temperature medii pe timpul noptii si zilei de 18 si 29 grade Celsius.

Temperaturile medii in iunie, cea mai racoroasa luna, sunt de 5 si 19 grade Celsius. Maxima si minima inregistrate in oras sunt de 36 si -6 grade Celsius.
Precipitatiile medii anuale sunt de 674 mm.

O bucata din Anglia si Olanda regasita in Pretoria

Sediul guvernului Republicii Africa de Sud si al presedintelui tarii este situate in complexul Cladirile Union, construit in perioada 1910 – 13 in cel mai inalt punct din oras, pe Dealul Meintjieskop, un pic mai departe de centrul Pretoriei.

Unul din cele mai importante evenimente din istoria complexului a fost investirea presedintelui Nelson Mandela, dupa primele alegeri democratice din 1994.

Cladirile Union ocupa o suprafata cu 285 m lungime, 100 m latime si 60 m inaltime. Au fost construite din gresie calcaroasa locala si au fost proiectate de Herbert Baker.

Complexul are o forma semicirculara legata prin doua aripi, care simbolizeaza uniunea dintre natiunile ce au format tara. Etajele inferioare ale cladirilor sunt realizate in stil englezesc Edwardian, in timp ce etajele superioare sunt un exemplu de arta Cape Dutch, care ne duce cu gandul la casele din Amsterdam.

Birourile presedintelui sunt localizate in partea stanga a complexului. Prezenta sa este semnalata prin arborarea steagului national.

LOCURI DE VIZITAT IN PRETORIA

  • Gradina Zoologica Nationala din Africa de Sud fondata la sfarsitul sec. XIX. Gradina zoologica ocupa 8 ha. Jumatate este localizata pe un teren plat si jumatate pep anta unui deal al carui varf poate fi atins doar cu telecabina. Principalele atractii ale gradinii zoologice include un parc de reptile, un acvariu, o sectiune dedicate primatelor si ecosistemului Australian, unde se pot vedea ursi koala.
  • Muzeul Transvaal, un muzeu de istorie naturala fondat in 1892, initial ca muzeu municipal. Colectiile sale include fosile hominide din pleistocen si fosile de reptile din perioada permiana.
  • Casa Kruger – resedinta unui fost presedinte al burilor. Cladirea construita in 1884 a fost proiectata de Tom Claridge. Cimentul disponibil la acea vreme era de o calitate atat de slaba, incat se folosea lapte in loc de apa pentru a-l amesteca. A fost una din primele cladiri cu electricitate din Pretoria.

CRONOLOGIE PRETORIA

1600 – primele asezari intemeiate de poporul Matabele;
1832 – poporul Zulu preia controlul asupra regiunii;
1838 – Batalia de la Raul Sangelui;
1852 – Republica Transvaal isi declara independenta;
1855 – orasul este intemeiat de buri;
1860 – Pretoria este declarata capitala Transvaalului;
1866 – descoperirea de depozite de aur; crestere rapida a orasului;
1899 – 1902 – al II-lea razboi al Burilor; orasul este capturat de britanici;
1931 – Pretoria primeste official drepturi civice;
1961 – Pretoria devine sediul guvernului Africii de Sud;
2005 – orasul este redenumit Tshwane;
2010 – Pretoria gazduieste Cupa Mondiala de Fotbal din 2010.