Mombasa – Poarta catre regatul animalelor salbatice

Istoria complicata a orasului Mombasa si-a lasat amprenta asupra sa. Spre deosebire de majoritatea marilor orase sub-sahariene, Mombasa este vechi de secole si a fost influentat de evenimentele istorice succesive, precum si de culturi si civilizatii diferite. Centrul orasului este locul in care se imbina toate aceste elemente culturale distincte.

Stilul traditional swahili

Stilul Traditional swahili este un amestec de arta araba cu elemente locale. In arhitectura, este caracterizat prin cupole, curti interioare, camere separate pentru femei si turnuri mici. Usile masive, frumos sculptate reprezinta o alta caracteristica a arhitecturii traditionale swahili. Acestea sunt decorate conform principiilor musulmane, mai exact fara motive umane si animale, dar in schimb cu forme vegetale si geometrice. Mobilierul traditional include paturi cu baldachin si canapele triunghiulare.

DATE GENERALE

 • MombasaNumele Englez: Mombasa
 • Tara: Kenya
 • Regiunea: Provincia de Coasta
 • Suprafata: 295Km²
 • Populatia: cca 1.000.000 de locuitori
 • Intemeiat: secolul XI

Simbolismul usii

Usa din fata era cel mai important element al unei gospodarii musulmane. Restul cladirii era ridicat dupa construirea pragului. Usile mari, decorate de obicei din lemn de tec rezistent la umezeala, sunt specifice arhitecturii traditionale din Mombasa. Cele mai mari usi sunt au doua canate: cel din dreapta, mlango dume, pentru barbati si cel din stanga, mlango jike, pentru femei. Elementele decorative au sens simbolic: frunzele de palmier inseamna sanatate, florile de lotus simbolizeaza intelepciunea, frunzele de curmal reprezinta prosperitatea, pestii fartilitatea iar lanturile siguranta.

Lacasuri de cult

Locuitorii din Mombasa sunt adepti ai unor religii diferite, fiecare cu propriul lacas de cult. Templele hinduse sent extrem de colorate, cu numeroase sculpturi si basoreliefuri. In apropiere, musulmanii se roaga in moscheile proprii iar crestinii se aduna in bisericile lor.

Stiati ca?
In 1981, o nava de razboi americana a deteriorat o macara din portul Mombasa. Marinarii au vopsit mai multe zile renumitii colti de elefant de pe Moi Avenue (care au nevoie adesea de lucrari de conservare). Asfel s-au achitat de datoria fata de oras si au evitat un scandal international.

Orasul vechi Mombasa.

Centru istoric este un labirint de alei serpuite cu case vechi din caramizi de culoare rosie si cu structura din lemn de mangrove, care prezinta influente arabe, indiene, portugheze si britanice. Balcoanele traditionale arabe sunt adesea protejate de grilaje fin sculptate mashrabiya (o ramasita a vremurilor de cand femeile trebuiau sa ramana ascunse vederii)/ Balcoanele indiene sunt decorate cu motive florale si animale. Oficiul de conservare a centrului instoric din Mombasa se afla intr-o cladire frumos restaurata. Eforturile institutiei sunt dificil de evaluat, aproape toate celelalte cladiri din zona parand ca au fost uitate de oficialitatile responsabile pentru conservare. Nu departe se aflta si Piata Guvernului, care duce spre vechiul port aparat de Fortul Iisus.

Promenada de pe malul apei.

Pe malul apei se afla gradini ale frumoaselor case vechi coloniale si vile de lux care fac parte din cel mai bogat cartier al orasului, Nyala. Majoritatea populatiei din acest cartier este hindusa. Faleza este inconjurata de vegetatie tropicala se ofera o priveliste minunata asupra oceanului. Linia de coasta este marcata de plaje lungi, albe, lagune cu apa turcoaz si hoteluri de lux. Oceanul este excelent pentru scufundari, windsurfing si schi nautic. Langa oras exista si cateva statiuni precum Diani si Twi.

Mombasa este al doilea mare oras din Kenya. Se afla pe coasta de sud-est a tarii, la Oceanul Indian. Prima linie de cale ferata din Africa incepe in oras, indreptandu-se catre Lacul Victoria, leagan al culturii swahili. Aproape de Mombasa se afla cel mai vechi si mai mare parc national din Kenya – Tsavo. Rezervatia este plina de animale salbatice – o atractie turistica importanta pentru amatorii de safari.

Economia

Mombasa este un important centru industrial cu acces la o regiune cu imens potential, inca neutilizat. Este cel mai mare port maritim al Kenyei, deservind si tarile invecinate, Uganda si Tanzania.
Portul este conceput pentru cele mai mari nave container – are docuri si santiere navale mari, o rafinarie de zahar si una de petrol.
Turismul este cea mai mare sursa de venit a orasului. In Mombasa exista si mici fabrici de alimente, textile, incaltaminte si suveniruri.

Clima

Mombasa are un climat subecuatorial-umed
Temperaturile medii variaza intre 22,4°C si 30,3°C. In ciuda umiditatii ridicate a aerului, temperaturile sunt relativ reduse din cauza vanturilor de pe tot parcursul anului.
Cantitatea medie anuala de precipitatii este de 1200 mm. Temperatura apelor de coasta atinge 26°C. Spre deosibire de regiunea montana din vest, Mombasa are doar un anotimp ploios, din Aprilie pana in Iunie.

Fortul Iisus

Fortul Iisus a fost proiectat pentru a pazi orasul de fortele navale inamice. A fost construit in 1593 pentru portughezi de arhitectul si inginerul italian Giovanni Battista Cairato. In 1698, fortul a fost cucerit de fortele sultanului din Oman, dupa un asediu de 33 de luni. Ulterior a fost preluat de sultanul din Zanzibar, la mijlocul secolului XIX. Vechea garnizoana contine acum un muzeu cu numeroase exponate din Africa de Est, India, China si Europa. Demne de amintit sunt vazele si vasele chinezesti descoperite intr-o epava scufundata in apropiere de Mombasa, intre secolul XVII si XVIII. In fort se afla si relicve ale dinastiei Mazrui, care a condus regiunea in secolul XVIII. Acestea includ o camera cu banci din piatra si o pereche de usi ornamentale sculptate in stil traditional swahili. Fortul pastreaza si acum camere de tortura initiale si o temnita utilizata pentru sclavii ce urmau sa fie vanduti, precum si unele din armele folosite pentru aparare si un scaun unicat facut din vertebra unei balene.

LOCURI DE VIZITAT

 • Vechiul Port din partea de est a insulei, inca folosit de navele mici, barcile cu panza si traditionalele dhow-uri arabe. Dhow-urile au navigat in Oceanul indian de secole si erau utilizate candva pentru a transporta marfuri de valoare: fildesi si condimente. In vechiul port se afla si o piata de peste
 • Templus jainist – o constructie de marmura alba din 1963, considerata a fi cel mai mare altar al jainismului din afara Indiei
 • Spectacolul de sunet si lumina din Fortul Iisus dupa lasarea serii, care ilustreaza istoria coastei Africii de Est.
  Moscheea Basheikh – cel mai vechi locas de cult musulman, construit in stilul traditional swahili

CRONOLOGIE MOMBASA

 • Secolul II – Ptolomeu mentioneaza insula orasului pe care o numeste Tonika
 • Secolul XI – Arabii intemeiaza asa-numitul Oras de Piatra
 • 1330 – Orasul este mentionat in scrierile lui Ibn Battuta
 • 1498 – Sosirea lui Vasco da Gama
 • 1593 – Contruirea fortaretei portugheze
 • Secolul XVI-XVII – Lupte cu sultanul din Oman
 • 1698 – Mombasa este cucerit de sultanul din Oman
 • 1840 – Orasul este condus de sultanul din Zanzibar; comertul de sclavi.
 • 1873 – Sosirea britanicilor si abolirea sclaviei.
 • 1895 – Capitala Protectoratului britanic in Africa de Est
 • 1907 – Capitala Kenyei se muta la Nairobi.
 • 1963 – Orasul este incorporat de Kenya independenta