Lagos – New York-ul Africii

Lagos era un important centru al comertului cu sclavi si fildes, care au fost inclocuite de titei. Cresterea rapida a orasului in anii 1960 si 1970 a fost oprita de un razboi civil. Chiar daca nu mai este capitala Nigeriei, Lagos ramane al saptelea centru urban cu cea mai rapida dezvoltare din lume si al doilea din Africa, dupa Bmako.

O ferma, lacuri sau o tabara de razboi?

Chiar si in zilele noastre, poporul Yoruba se refera la Lagos cu numele initial – Eko (sau Oko). Originea sa este necunoscuta. Tradus din dialectal Awori al limbii Yoruba inseamna fie “ferma de manioca” fie “tabara de razboi”. Populatia Awori este in crestere in oras si numele vechi este din ce in ce mai popular. De asemenea, nu se stie ce inseamna numele portughez – Lagos. Rui de Sequeira a explorat coasta in 1472 si a numit locul Lago de Curama, care inseamna pur si simplu “lacuri”. Potrivit altor teorii, orasul a fost numit dupa orasul portughez Lagos.

DATE GENERALE

 • Nume englez – Lagos
 • Tara – Nigeria
 • Provincia – Statul Lagos
 • Suprafata – 999,6 km patrati
 • Populatia – 9.968.000 de locuitori
 • Intemeiat – 1400
 • Pacea pe insula

Orasul a fost intemeiat de tribul pasnic Awori, un subgroup al populatiei Yoruba. In jurul anului 1400, un clan condos de Olofin s-a mutat pe insula pentru a scapa de un razboi de pe continent. O expeditie militara condusa de razboinicul Ado din tribul Bini a fost intampinata pasnic de Awori, care l-au numit rege pe Ado. Conducatorii orasului continua sa se bucure de un statut mai inalt decat ceilalti lideri din provincial Lagos.

Stiati ca?
In present este in curs de constructie un cartier nou in Lagos. Eco Atlantic City va fi situate pe o insula artificiala care va proteja linia de coasta a orasului de eroziune. Cartierul este proiectat sa aiba 400.000 de locuitori sis a ofere spatiu de lucru pentru inca 250.000 de persoane.

Capitala sclaviei

Lagos are unul dintre cele mai mari porturi de marfa din Africa. In present cuprinde trei parti: portul aproape neutilizat Lagos, terminalul de containere Apapa si Portul Tin Can langa gura de varsare a raului Badagry, care din sec. al XV-lea a devenit cel mai mare port de sclavi din Africa de Vest.

Peste 550.000 de persoane au fost trimise din Badagry catre SUA, dupa declaratia de independenta. Sclavii negri erau rapiti din satele din intreaga Africa de Vest. Proprietarii de terenuri din Europa si America de Sud au beneficiat deasemenea de comertul cu sclavi.

Stiati ca?
Desi statisticile demografice ale tarilor africane nu sunt foarte precise, populatia din Lagos pare sa o fi deposit pe cea din Cairo, Lagos fiind considerat acum cel mai mare oras din Africa.
In platourile Nollywood

Lagos este centrul African al productiei de film, numit uneori Nollywood. Nigeria produce mai multe filme decat industria Americana, pe locul doi dupa Bollywood – India. Primul film Nigerian a fost turnat in 1960, dar comedia Osuofia la Londra este primul apreciat la nivel mondial. Desi cinematografia Americana nu este foarte prezenta in Europa si America de Nord, ea este a treia industrie cinematografica din lume ca profitabilitate.

Despre fotbal si supervulturii Nigeriei

Cel mai popular sport din Lagos si Nigeria este fotbalul. Cele mai multe meciuri jucate de echipa nationala a tarii, una din cele mai bune din Africa, aveau loc in stadionul national din Lagos cu 55.000 de locuri, construit in 1972. Cu toate acestea de la finalizarea stadionului Abuja in 2003, “supervulturii” joaca rar in Lagos. Cel mai renumit jucator de fotbal din oras este Taribo West, care a castigat aurul cu echipa nationala a Nigeriei la Jocurile Olimpice din Atlanta in 1996. Dupa emigrarea in Europa, el a castigat Cupa UEFA cu Inter Milano.

Economia
Lagos este nu numai principalul centru de comert si finante al Nigeriei, ci si al intregii Africi de Vest. Sediile regionale ale corporatiilor internationale sunt situate in principal in Insula Lagos. Portul orasului este baza economiei sale. Prin port se exporta in principal titei, care constituie 95% din comertul exterior al Nigeriei si genereaza 80% din veniturile tarii. 5 milioane de oameni trec annual prin Aeroportul International Murtala Mohammed din Lagos, unul din cele mai mari din Africa.

Clima
Lagos are o clima ecuatoriala.
Temperatura medie anuala este de 27°C. Exista doua anotimpuri ploioase in oras: unul cu precipitatii mai inseminate – intre mai si iulie (peste 300 mm de ploaie in iunie) si unul cu precipitatii mai putine, in septembrie si octombrie (pana la 160 mm).
Anotimpul secetos lung (intre decembrie si februarie) este influentat de Harmattan – un vant puternic de nord-est care aduce mase de aer uscat din Sahara.
Insula Lagos

Palatul de la ferma de ardei

Insula Lagos este inima orasului. Aceasta este situata intr-o laguna larga, care serveste ca port natural. Insula are o suprafata de 8,7 km patrati si este locuita de 200.000 de persoane. Ele sunt inghesuite intr-o mica parte a insulei, restul fiind ocupat de un cartier financiar modern, cu numeroase cladiri guvernamentale. Mnadria locului este Palatul Oba, cunoscut si sub numele de Iga Idunganran sau “Palatul de la ferma de ardei”.

A servit drept resedinta a conducatorilor Lagosului, fiind construit de portughezi intre anii 1630 si 1705. Langa acesta se afla cartierul brazilian, numit dupa sclavii eliberati din Brazilia, care au venit sa locuiasca aici. Restul insulei este acoperit de casele celor mai saraci. Insula este un mosaic cultural si religios, datorita istoriei orasului. Printre zgarie-nori pot fi vazute o catedrala catolica si una anglicana, precum si o moschee. Insula este legata de continent prin trei poduri, cel mai vechi fiind construit in 1901.

LOCURI DE VIZITAT IN LAGOS

 • Festivalul Eyo – o parade colorata similara unui carnival brazilian.
 • Palatul Oba, mai ales in timpul sesiunilor de rugaciune care au loc aici la fiecare 16 zile.
 • Black Heritage Museum din Badagry, care prezinta istoria sclaviei in Africa de Vest.
 • Muzeul National care contine unele din cele mai mari colectii din Nigeria, inclusive sculpturi din vremea civilizatiei Nok (500 i. Hr. – 200 i.Hr.).
 • Piata Tafawa – centrul commercial al orasului Lagos, cu monumental “Remembrance Arcade” (Arcul Memoriei), dedicate victimelor celor doua razboaie mondiale, si masivii cai sculptati.
 • Teatrul National – cel mai important centru de arta teatrala din Nigeria.
 • Bar Beach si Lekki Beach – cele mai populare plaje ale orasului de pe malul Atlanticului.
 • Clubul New Africa Shrine detinut de fiul lui Fela Kuti, unul din creatorii afrobeat.

CRONOLOGIE LAGOS

 • 1400 – intemeierea orasului;
 • 1472 – marinari portughezi sosesc in Lagos;
 • 1404-1889 – Lagos serveste ca piata de sclavi;
 • 1841 – primele incercari de abolire a sclaviei;
 • 1851 – firtele britanice intra in oras;
 • 1861 – orasul este official anexat de britanici;
 • 1901 – contruirea podului dintre Insula Lagos si continent;
 • 1914 – Lagos devine capitala coloniei britanice;
 • 1945 – greva generala de 45 de zile;
 • 1960 – Nigeria isi castiga independenta;
 • 1991 – capitala se muta la Abuja;
 • 2002 – 1000 de persoane mor intr-o explozie subterana.