Brazzaville – Fratele mai mic

Brazzaville a devenit capitala in scurt timp dupa intemeiere si si-a pastrat acest statut chiar si dupa ce Congo si-a dobandit independenta.

BrazzavilleAcest lucru nu a influentat insa nivelul de trai al locuitorilor – intr-un sondaj privind nivelul de trai realizat in 2009 de Mercer, Brazzaville a ocupat locul 212 din 215 orase studiate (era doar inaintea Ndjamena, Bangui si Baghdad).

Poto-Poto

Poto-Poto este unul dintre cele mai vechi cartiere ale orasului. A fost intemeiat de francezi la inceputul secolului XX. Cartierul se afla la nord-est de zona centrala moderna si initial era rezervat doar locuitorilor albi.

Cu toate acestea, a devenit curand un cartier multietnic locuit de muncitori din regiunile nordice ale statului Congo si din alte colonii franceze din Africa, inclusiv Ciad, Republica Contrafricana si Camerun.

Numele strazilor din cartier, precum Rue Dahomey si Rue Yaounde, se refera la locurile de origine ale locuitorilor.

Denumirea Poto-Poto inseamna “mocirla” in limba Bambara si se refera la zonele umede locale inundate de fluviu, atunci cand nivelul apei este ridicat.

DATE GENERALE
Numele Francez: Brazzaville
Tara: Congo
Departamentul: Brazzaville
Suprafata: 100Km²
Populatia: cca 1.253.000 de locuitori
Intemeiat: 1880
Conducta de pe malul fluviului

Turnul Nabemba (cunoscut si ca Turnul Elf) este o cladire de birouri de 106 metri cu 30 de etaje. Este numit dupa Mont Nabemba, cel mai inalt varf al tarii (1.020 metri).

A fost proiectat de Jean Marie Legrand si construit intre anii 1983-1986. Contine birourile unor organizatii internationale si institutii guvernamentale. Cladirea are forma unei conducte verticale ridicata pe o baza cu patru laturi.

O sectiune transversala a zgarie-norului dezvaluie trei cercuri concentrice: cel interior este ocupat de lifturi, cel din mijloc este un coridor, iar cel exterior este ocupat de birouri cu partitii mobile.

BrazzavilleCladirea are aer conditionat si propriul generator de curent, ceea ce inseamna ca nu depinde de reteaua electrica nesigura a orasului.

Stiati ca?
Grupul Brazzaville este o organizatie care a fost creata in anul 1960 de doisprezece natiuni africane – foste colonii franceze cu guverne de dreapta.

Grupul a concurat cu blocul Casablanca pentru influenta pe continent, inainte de fondarea Organizatiei Unitatii Africane in anul 1963.

Mausoleul controversat

Dupa moartea sa, trupul lui Brazza a strabatut aceleasi locuri pe care exploratorul le-a vizitat in timpul vietii. Ingropat initial in Paris, familia sa i-a mutat ramasitele la Alger.

Apoi, in 2006, corpul sau a fost exhumat si transportat la Brazzaville, impreuna cu ramasitele sotiei sale si a celor patru copii. Locul de veci al familiei se afla intr-un Mausoleu.

La ceremonie a participat liderii unor state africane si ministrul de afaceri externe francez. Multi dintre cetatenii tarii s-au opus comemorarii colonizatorului, sustinand ca banii cheltuiti pentru construirea mausoleului ar fi putut servi unei cauze mai bune.

Calea ferata a morti

Chemin De fer Kongo-Ocean este o linie de cale ferata (lunga de 500Km) intre Brazzaville si portul Pointe-Noire, pe coasta Atlanticului.

Linia a fost contruita pentru a ocoli cascadele de pe Congo, care impiedicau navigatia in avalul fluviului. A fost contruita intre anii 1921-1934 de catre condamnatii la munca fortata din coloniile franceze.

17.000 de muncitori au murit pe parcurs datorita conditiilor grele de munca. Linia este deschisa si in prezent desi s-a deteliorat considerabil in timpul razboiului civil de la sfarsitul secolului XX.

In vara anului 2010 un tren a deraiat pe o sectiune muntoasa a linilor si cazut intr-o prapastie. In accident au murit 76 de oameni.

O intalnire cu De Gaulle

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Brazzaville s-au intanlit Fortele Franceze Libere (guvernul francez in exil), reprezentate de Charles De Gaulle si reprezentanti ai coloniilor franceze din Africa.

Scopul lor de a reformula relatiile reciproce; a fost semnata Declaratia de la Brazzaville, care declara ca imperiul francez va ramane intact, in timp ce coloniile urmau sa-si castige autonomia iar cetatenii lor aceleasi drepturi ca si cetatenii francezi.

Economia
Brazzaville este principalul centru economic, educational si cultural al tarii.

Industria include procesarea alimentelor (fabrici de ulei, bere, unitati de prelucrare a pestelui), silvicultura, fabricarea hartiei, a incaltamintei, textilelor, chimicalelor (productia de sapun), prelucrarea metalelor si asamblarea electrocasnicelor.

Exista si o uzina hidroelectrica. Orasul este un nod de transport fluvial si rutier.

De aici navele pleaca pe Congo si afluentii sai. Exista si legaturi cu feribotul pana la Kinshasa.

Clima
Brazzaville are o clima subecuatorial umeda.

Sezonul ploios dureaza din Octombrie pana in Mai, restul anului fiind anotimpul uscat.

Cele mai multe ploi sunt inregistrate in Noiembrie (292 mm), iar in Iulie si August nu ploua deloc, acestea fiind lunile de Iarna.

Temperaturile raman constante tot timpul anului: 17-21°C noaptea si 28-32°C ziua. 37°C si 12°C sunt cea mai mare si cea mai mica temperatura inregistrata vreodata

Cuceritorul uman

Orasul este numit dupa Pierre Savorgnan de Brazza (1852-1905) explorator italian si cetatean francez. Tanar fiind, visa sa viziteze locurile indepartate si a intrat in academia navala din Brest.

Intr-una din primele calatorii a ajuns in Algeria intre 1875-1878, Brazza a explorat bazinul Raului Ogoue, aflat azi in Gabon. In urmatoarea expeditie, comandata de guvernul francez (1879-1882), a ajuns pe Fluviul Kongo si la convins pe regele localnicilor, Makoko, sa accepte protectia Frantei ceea ce echivala cu stabilirea unei colonii franceze.

Regele a ajutat deasemenea la alegerea unui loc potrivit pe malul fluviului pentru a contrui un nou oras, numit Brazzaville.

Cativa ani mai tarziu, Brazza a fost numit Guvernator al asa-numitului Congo Francezi. Era renumit pentru bunatatea lui fata de localnici, spre deosebire de felul in care se purtau belgieni cu cei de pe malul celalalt.

BrazzavilleDupa moartea sa, a fost inmormantat in cimitirul Pere-Lachaise din Paris, dar corpul sau a fost mutat ulterior in Brazzaville.

LOCURI DE VIZITAT DIN BRAZZAVILE

 • Bazilica Sfanta Ana – Cu un acoperis verde urias si un rand de arcade ascutite care formeaza peretii exteriori.
 • Proiectata de Roger Erell (1907-1986), biserica a fost construita in 1949 iar forma peretilor a fost inspirata partial de sulitele utilizate de triburi din partea de nord a tarii.
 • Catedrala Sacre-Coeur, situata pe un deal, in zona centrala. Construita in anii 1890, este cea mai veche din Africa Centrala. A fost vizitata de Papa Paul Ioan al II-lea in 1980.
 • Mausoleul Pierre Savorgnan de Brazza, locul de veci al exploratorului si guvernatorului Congo-ului Francez.
 • Moscheile din Brazzaville – sunt cel putin sase construite de imigranti musulmani din vestul Africii, in special din Mali.
 • Moscheea Malik din Poto-Poto a fost construita la mijlocul secolului XX si a fost recent dotata cu minarete inalte, in timp ce Moscheea al-Sunna este cea mai mare din tara – poate gazdui cc. 2.000 de credinciosi.

CRONOLOGIE BRAZZAVILE

 • 1880 – Orasul este intemeiat de francezi
 • 1891 – Brazzaville este declarat capitala Congo-ului francez
 • 1909 – Orasul este impartit in districte
 • 1910 – Este creata Africa Ecuatoriala franceza
 • 1924 – Contruirea liniei de cale ferata catre coasta Atlanticului
 • 1944 – Conferinta din Brazzaville
 • 1958 – Fondarea Republicii autonome Congo, cu capitala in Brazzaville.
 • 1960 – Orasul devine capitala tarii independente
 • 1971 – Institutia locala de invatamant superior devine universitate.
 • 1980 – Reforma administrativa separa orasul de regiunea bazinului.
 • 1997 – 1999 – Razboiul civil cuprinde orasul si intreaga tara.
 • 2006 – Construirea Mausoleului Pierre Savorgnan de Brazza