Alexandria – La marginea Deltei Nilului

Orasul Alexandria a fost intemeiat in secolul IV i. Hr. de Alexandru cel Mare, pe locul unei vechi asezari egiptene. 20 de ani mai tarziu a devenit capitala Egiptului. In secolul VI, capitala a fost mutate la Fustat (acum Cairo), insa Alexandria a ramas un port important, rolul lui crescand odata cu deschiderea Canalului Suez.

Un urias citadin antic

La inceputul sec. III i.Hr., Alexandria avea jumatate de million de locuitori. Orasul se intindea pe o distanta de 5,5 km, iar strada sa principala – strada Canopic, cuprinsa intre Necropolis si Poarta Canopica, avea o latime de 30 m. Una din principalele cladiri ale orasului era Mouseion, un centru de stiinta si cultura din apropierea bibliotecii. O alta cladire importanta era Gymnasium, o unitate sportive cu un portic inalt de 180 de m. In elegantul cartier Basileia, de-a lungul coastei, isi construiau palate conducatorii si nobilii. In afara de portul principal, mai exista un port regal mai mic.

DATE GENERALE
AlexandriaNumele arab – Al-Iskandarija
Tara – Egipt
Regiunea – muhafazah Alexandria
Suprafata – 2.679 km patrati
Populatia – 4.546.231 de locuitori
Intemeiat – 332 i.Hr.

Cea mai inalta minune

Candva, pe Insula Pharos langa coasta Alexandriei se afla una din minunile lumii antice, un far construit in jurul anului 280 i.Hr. din porunca lui Ptolemeu I (sau posibil chiar a lui Alexandru cel Mare) si proiectat de Sostratus. Farul avea inaltimea de 130 metri, iar la varf avea o colonada care sprijinea o statuie de 7 metri reprezentandu-l pe Poseidon. La acea vreme, era una din cele mai inalte constructii din lume. Lumina farului consta dintr-un foc reflectat de o serie de oglinzi din metal si era vizibila de la o distanta de aproximativ 30 de mile marine. Constructia a fost avariata de numeroase cutremure, inainte de a se prabusi definitive in secolul XIV.

Stiati ca?
Prima versiune greceasca a Vechiului Testament, Septuaginta, a fost scrisa in Alexandria (secolul II i.Hr.). Acesta a fost cel mai mare text antic trades vreodata in greaca. Faimosul Codex Alexandrinus cuprinde Septuaginta si Noul Testament.

Ultimul stalp

Unul din cele mai importante simboluri ale Alexandriei este Stalpul lui Pompei, ridicat in 297 d.Hr. ca parte a unui templu mai vechi, cunoscut drept Srapeum. Coloana are o inaltime de 27 m, 30 inclusiv baza. Stalpul cantareste cca. 396 tone, iar modul in care romanii au reusit s ail ridice inca este un mister. Numele sau provine din Evul mediu, cand se credea in mod eronat ca facea parte din mormantul generalului roman Pompei.

Stiati ca?
In antichitate, Alexandria era unul din cele mai importante centre pentru stiintele exacte din lume. Cei mai mari savanti din acele timpuri au fost educati aici: Arhimede, Eratostene, Claudius Ptolemeu si Euclid.

Tabachera de aur

Ain Alexandria se afla Muzeul Bijuteriilor Regale, amplasat intr-un frumos palat construit in 1919. Detine o colectie impresionanta de bijuterii regale din perioada domniei lui Muhammad Ali Pasa 9inceputul sec. XIX) pana in vremea Regelui Farouk (pana in 1952). Muzeul a fost infiintat in 1086 de presedintele Hosni Mubarak si detine obiecte precum o tabachera de aur cu numele Muhammad Ali scris cu diamante.

Mormanul de cioburi

Catacombele de la Kom El Shoqafa (literal mormanul de cioburi) din sec. II i.Hr. sunt extraordinare. Sistemul de camere si tuneluri cu trei etaje este cea mai mare necropola Greco-romana din Egipt, descoperita in anul 1900. Nivelul inferior a fost inundat din cauza ridicarii apelor subterane, dar etajele superioare sunt inca accesibile si contin un labirint de coridoare care duc spre sute de nise cu morminte.

Economia
Alexandria este unul din principalele centre economice din Egipt (dpa Cairo). Portul ofera in principal servicii de transport marfa (exportul bumbacului) si cuprinde rafinarii de petrol, petrolul fiind adus prin conducte de la Suez. In plus, in oras se afla numeroase topitorii, fabrici din indstria usoara, de procesare a alimentelor, fabrici de ciment si ateliere mestesugaresti. Alexandria are un aeroport international si este un mare centru educational (cu o universitate) si turistic (cu plaje la Mediterana). Legatura cu Cairo se face printr-o autostrada.

Clima
Alexandria are o clima subtropicala temperate.
Iernile sunt tipice pentru clima mediteraneana – blande si ploioase; verile sunt caniculare si uneori foarte umede. Ianuarie este cea mai rece luna, cu temperature in timpul zilei cuprinse intre 12 grade Celsius si 18 grade Celsius. In august se inregistreaza cele mai ridicate temperature cu medii de 27-30 grade Celsius.
Precipitatiile anuale medii sunt de maxim 200 mm. Majoritatea precipitatiilor cad iarna (intre noiembrie si februarie).
Brucheion si Serapeum

 

Biblioteca din Alexandria este cel mai celebru monument al orasului. A fost cea mai mare colectie de carti in antichitate si a fost infiintata probabil de Regele Ptolemeu I, intre anii 350 si 283 i.Hr. Succesorul sau, Ptolemeu al II-lea (Philadelphus), a extins colectia adunand cele mai pretioase manuscrise din regiunea Mediteranei. Daca un articol nu era de vanzare, il copia. Brucheion a fost cea mai importanta parte a colectiei sale.

Cuprinde intreaga literatura greceasca contemporana si multe lucrari scrise din Orient – un total de aproape jumatate de million de volume. Doar un grup selesct de persoane, in principal oameni de stiinta, aveau acces la carti. Mai era si Serapeum, constand din 700.000 de manuscrise puse la dispozitia publicului. Nu se stie sigur cine a distrus biblioteca: conform unei variante, au fost crestinii (secolul IV), potrivit alteia musulmanii (sec.VII). Din 2003, orasul are o noua Bibliotheca Alexandrina, intr-o cladire futurista.

LOCURI DE VIZITAT IN ALEXANDRIA

 • Muzeul Greco-roman, o colectie de 40.000 de obiecte dinaintea cuceririi orasului de catre arabi, cand Alexandria inca era capitala egipteana. Exista obiecte din perioada faraonilor antici, precum si din vremea gracilor si romanilor.
 • Fortul Qait Bey, o cetate din secolul XV construita in port, pe locul faimosului far (ale carui fundatii au fost folosite la construirea fortului). Citadela adaposteste Muzeul Maritim, cu obiecte adunate de pe vasele scufundate in batalii.
 • Moscheea Al-Mursi Abu`l-`Abbas – principalul templu musulman din Alexandria, construit langa fort in 1775. Zidurile sale au inaltimea de 23 m, iar minaretul sau are 73 m.
 • Cartierul turcesc Anfoushi – cel mai important cartier residential din perioada in care orasul s-a aflat sub dominatie turca. Strazile inguste inca mai sunt marginite de case turcesti tipice si moschei in stil ottoman.

CRONOLOGIE ALEXANDRIA

 • Sec. 27 I.Hr. – intemeierea orasului Rhakotis;
 • 332 i.Hr. – intemeierea Alexandriei;
 • 311 i.Hr. – Alexandria devine capitala Egiptului;
 • 47 I .Hr. – orasul este capturat de Iulius Cezar;
 • 115 d.Hr. – orasul este distrus in timpul razboiului civil;
 • 365 – cutremur;
 • 391 – Theophilus I ordona distrugerea tuturor templelor non-crestine;
 • 641 – orasul este cucerit de musulmani;
 • 1798-1801 – Alexandria este guvernata de Napoleon;
 • 1869 – finalizarea Canalului Suez;
 • 1939 – 1945 – Alexandria serveste drept baza navala britanica.