AGadir – Pe o coasta linistita

Despre Agadir: Orasul fenician numit Thymiaterium a fost prima asezare din aceasta regiune si a fost mentionat de Herodot. Un sat de pescari berberi a existat aici in Evul Mediu, insa orasul a fosct intemeiat de portughezi. In ciuda vicisitudinarilor istoriei si a numerosilor invadatori straini, berberii inca mai reprezinta majoritatea populatiei.

15 secunde devastatoare

Cu 15 minute inainte de miezul noptii, pe 29 Februarie 1960, Agadir a incetat sa existe. Un cutremur de 15 secunde a transformat orasul in daramaturi, in timpul celui mai mare dezastru natural din istoria Marocului. 15.000 de persoane au murit (o treime din populatia orasului), 12.000 au fost ranite si 35.000 si-au pierdut casele. Vibratiile seismice au fost relativ mici – 5,7 grade pe scara Richter, dar epicentrul sau a fost in apropiere de suprafata pamantului, langa orasul Agadir. Doua zile mai tarziu, orasul a fost evacuat din motive de sanatate publica. Dupa un an a inceput reconstruirea zonei centrale, la 3 km distanta de vechea sa locatie si conform unor planuri complet noi.

DATE GENERALE

Numele arab: Agadir

Tara: Maroc

Regiunea: Sus-Massah-Dara’h

Suprafata: 70.900Km²

Populatia: 571.000 de locuitori

Intemeiat: secolul VII i.Hr.

Un castel deasupra orasului

Pe un deal inalt (236 m peste nivelul marii) la 7km de centrul orasului se afla ruinele unei kasbah (citadela). Cetatea a fost ridicata in secolul XVI de Sultanul Abdallah al-Ghalib dinastia Saadi. Scopul ei era protejarea orasului de portughezii care doreau sa-l recucereasca. Dupa cateva secole, cetatea darapanata a fost daramata de cutremurul din 1960. Tot ceea ce a mai ramas din ea sunt zidurile principale, ce ofera o panorama superba asupra orasului si golfului

Poarta catre desert

Muzeul Patrimoniului Berberilor (Musee du Patrimoine Amazighe) din orasul reconstruit Agadir a fost deschis in 2001, pentru a comemora a 40-a aniversare de la distrugerea orasului. Functioneaza ca un muzeu municipal. In fata intrarii se afla o poarta in stilul traditional al ksars din Sahara (sate berbere din chirpici). Cladirea in sine cuprinde o colectie etnografica ce se refera la asezarea berberilor din regiunea Agadir. Exponatele includ articole de uz zilnic, bijuterii, haine traditionale si elemente arhitecturale.

Stiati ca?

Portul local de pescuit este unul din cele mai aglomerate locuri din Ahadir, in special dupa-amiaza, cand au loc licitatii. Localnicii cumpara peste proaspat si il prepara la standurile cu gratare din apropiere.

Palmieri printre stanci

Valea Paradisului este unul dintre cele mai frumoase locuri de langa Agadir. Se afla la capatul Muntilor Atlas, pe drumul catre Imouzzer des Ida-Outanane. Frumoasa vale include canioane adanci si cranguri de palmieri. Este usor accesibila – un drum pavat merge de-a lungul cursului de apa care o traverseaza. In vale sunt multe locuri de campare, folosite frecvent de locuitorii din Agadir. Imouzzer are de fapt o singura strada, care prinde viata in timpul targurilor saptamanale de Joi.

O plaja fara vant

Oamenii vin in Agadir datorita plajelor sale. Fasia lata de nisip se afla intr-un golf adanc, unul din cele mai linistite locuri de pe coasta Atlanticului: nu exista vanturi puternice, iar suprafata apei este calma. Opusul acestei zone este orasul Essaouira, unde vanturile sunt aproape de nesuportat.

Plaja din Agadir are o lungime de 6 km si portiunea sa cea mai populara este langa centrul orasului: are hoteluri si restaurante, precum si salvamari calificati ce ii vegheaza pe inotatori.

Economia

Agadir este un important centru economic de pe coasta marocana a Atlanticului. Principalele ramuri sunt pescuitul, fabricarea cimentului si procesarea alimentelor. Prin portul local, unul din cele mai mari din tara, se exporta resurse naturale si citrice.Orasul este cel mai mare centru turistic din Maroc – hotelurile locale sunt ocupate pe tot parcursul anului de grupuri de turisti, care vin in principal din Europa. Orasul adiacent Inezgane este un nod important de transporturi, cu una din cele mai mari autogari din Maroc.

Clima

Agadir este intr-o zona cu clima maritima subtropicala. Situat pe coasta, orasul se bucura de o vreme blanda tot anul. Temperaturile sunt similare cu cele din Nairobi

August, cea mai calda luna, are temperaturi medii in timpul noptii de 18,2°C si in timpul zilei de 26,1°C. Temperaturile in Ianuarie, cea mai rece luna, sunt de 7,9°C si 20,4°C. Iulie este luna cea mai insorita.

Precipitatiile anuale medii se situeaza sub 300 mm.

Aurul Marocului in apropiere de Agadir

Regiunea de coasta din apropiere de Agadir este singurul loc unde se gaseste argan (Argania spinosa). Un numar estimativ de 20 milioane de astfel de copaci cresc pe o suprafata de cca. 800.000 ha. Au trunchiuri noduroase similare cu ale maslinilor si ating o inaltime de 10 m. Lemnul lor tare este folosit pentru carbuni iar frunzele si fructele sunt consumate de camile si capre. Acestea din urma sar pe ramurile copacilor, stand cocotate precum pasarile. Fructul de argan arata ca o maslina putin mai mare. Semintele sunt folosite pentru uleiul de argan, cunoscut si ca “aurul Marocului”, obtinut prin macinarea manuala a acestora, pana ce ajunge la consistenta unei paste, prin care se stoarce apoi uleiul bogat in vitamine si calorii. Uleiul comestibil este folosit in multe specialitati marocane. De asemenea se vinde in sticle mici, ca produs cosmetic de reintinerire a pielii. Nu este un produs ieftin deoarece un litru de ulei se obtine din semintele a 32 kg de fructe.

LOCURI DE VIZITAT IN AGADIR

 • Valea Pasarilor, un parc municipal in albia uscata a unui rau. Atractiiile includ aviarii si custi pentru animale (cu specii precum muflonul). Aceasta oaza verde este vizitata si de pasarile care traiesc in salbaticie.
 • Moscheea lui Mohamed al V-lea, un templu modern cu arhitectura religioasa traditionala din Maroc.
 • Muzeul Bert Flint, o filiala a unei institutii similare din Marrakesh, numita dupa un istoric de arta olandez care a petrecut peste 40 de ani in Maroc. Acesta a adunat o colectie impresionanta de antichitati, bijuterii, articole de artizanat si costume traditionale din diverse parti ale tarii.
 • Noua Medina, o replica a cartierului istoric al orasului proiectata de arhitectul italian Coco Polizzi si construita la sfarsitul secolului XX. Ocupa 4,5 ha si a fost realizata din materiale traditionale: lemn, piatra si lut.

CRONOLOGIE AGADIR

 • Secolul VII – Intemeierea orasului.
 • 1325 – Agadir apare pe harti.
 • 1505 – In oras se infiinteaza un punct comercial portughez.
 • 1541 – Orasul este capturat de dinastia Saadiana
 • 1731 – Agadir este lovit de cutremur
 • 1746 – Orasul este recontruit cu ajutorul olandezilor.
 • 1911 – Criza de la Agadir (intre Germania si Franta).
 • 1913 – Orasul este ocupat de Franta.
 • 1914 – Construirea portului maritim; inceputul cresterii rapide a orasului.
 • 1956 – Agadir devine un oras in Marocul Independent.
 • 1960 – Cutremur devastator
 • 1989 – Infiintarea universitatii